Bachelor of Manufacturing Engineering: Apakah subjek yang akan dipelajari? (UniMAP)

Wujudnya bidang kejuruteraan di dunia ini adalah supaya hidup manusia bertambah selesa dan mungkin bertambah malas. Hehe.


Siapa-siapa ada tengok kdrama tajuknya 'Arthdal Chronicles', ada digambarkan situ perkembangan teknologi manusia. Daripada takde pedang kepada ada. 

Daripada jalan kaki kepada pakai kuda. Sangat menarik cerita kdrama ini di mana bijaknya penulis menggambarkan bagaimana seiring bertambah majunya teknologi, maka bertambah juga ketamakan manusia. Recommended untuk korang tengok!


Manufacturing Engineering pula merupakan salah satu  anak kepada bidang kejuruteraan. Fokusnya kepada pembinaan, operasi dan design sesuatu mesin. 

Contohya, sekarang ada teknologi  baju yang kalis air dan kalis bau. Ada lagi sekarang teknolgi Artificial Intelligent(AI) sangat famous dan akan bertambah-tambah famous

Contoh AI macam dalam kdrama Start-up ada satu robot tu hero pakai untuk tafsir perasaan dia dengan perempuan yang dia suka. Like wow! Advance-nya teknologi. 

Naa, kerja-kerja buat mesin tu merupakan kerja-kerja manufacturing engineeringSeronok kan ? 


Kurikulum Ijazah Manufacturing Engineering di UniMAP ini direka untuk menyeimbangkan teknikal dan pengurusan. 

In short, kau akan belajar both teknikal and management. So, subjek-subjek pun ada kira-kira dan ada teori. Selama 4 tahun. 




Antara subjek yang memang wajib ambil:

Semester 1:
  • Engineering Drawing
  • Computer Programming
  • Engineering Mathematics I
  • Materials

Semester 2:
  • Electrical Technology
  • Statics
  • Manufacturing Process
  • Engineering Mathematics II
  • Introduction to Philosophy
 
Semester 3:
  • Solid Mechanics I
  • Dynamics
  • Electronics
  • Manufacturing Process II
  • Engineering Mathematics III 

Semester 4:
  • Fluid Mechanics I
  • Thermodynamics
  • Industrial Engineering
  • Engineering Statistics
  • Engineering Entrepreneurship
 
Semester 5:
  • Applied Thermodynamics
  • Solid Mechanics ll
  • Automation & Robotics 
  • Metrology & Quality Control
  • Advanced Manufacturing Technology
  • Finite Element Analysis
 
Semester 6:
  • Vibration and Mechanics of Machines
  • Machine Components Design
  • Design for Manufacture
  • Instrumentation and Control
  • Heat Transfer 

Semester 7:
  • Mechanical System Design
  • Manufacturing Integrated Project
  • Lean Manufacturing
  • Production Planning and Control
  • Management for Engineers

Semester 8:
  • Tools and Die Design
  • Operational Research


Sebagai konklusi, InshaaAllah sekiranya adik-adik minat sambung ijazah manufacturing engineering di UniMAP adik-adik boleh layari laman web rasmi UniMAP. Lastly, nak korang fikir, adakah dengan semua kemajuan teknologi sekarang orang akan bertambah rajin atau malas?

Semoga bermanfaat!