Responsive Ad Slot

Senarai Barang Hantaran Tunang

Senarai Barang Hantaran Tunang

Musim PKP ni, aku tengok banyak yang buat majlis tuning dan kahwin. Congrats guys! Yang penting kena jaga SOP masa buat majlis tu. Cakap pasal majlis tunang dan kahwin, hari ni aku nak kongsi sikit pasal barang hantaran tunang. 

Cakap pasal barang hantaran, korang rasa apa yang sesuai? Kat sini aku akan berikan sedikit senarai pasal barang hantaran tunang. 

Cincin tunang dan Sirih Junjung

Dua benda ni adalah barang wajib kalau nak tunang. Kira macam tunang tu tak lengkap lah tanpa dua benda ni. Tapi, sebenarnya, boleh jer. Buat ikut kemampuan korang sahaja. Tapi kalau mampu, apa salahnya kan?

Senarai Barang Hantaran Tunang

Cincin tunang ni ialah pemberian dari pihak lelaki kepada perempuan. Boleh kata sebagai satu tanda sebelum masuk ke peringkat seterusnya.  Jadi, wajib beli kalau nak tunang. 

Sirih junjung ni, kalau ikut adat tradisional Malaysia, ia melambangkan kasih sayang yang bertingkat-tingkat yang dibawa oleh rombongon si peminang. 

Senarai Barang Hantaran Tunang


Macam yang korang selalu nampak kalau ada majlis tunang dan kahwin tu. Sekarang, ada banyak jenis gubahan yang korang boleh dapatkan. Ada yang jual di pasaran atau butik, ada juga yang jual secara online!

Gubahan Hantaran Tunang Simple

Masuk bab gubahan, ada banyak idea yang boleh digunakan. Ada yang buat sendiri, ada yang upah orang untuk buat, ada juga yang beli yang sudah siap. Barang hantaran adalah satu kemestian dalam adat melayu. Macam tanda permulaan untuk perhubungan antara dua keluarga.

Senarai Barang Hantaran Tunang

Gubahan hantaran ni ada banyak jenis. Ada yang jenis klasik, kreatif/ DIY, bunga segar, hantaran dalam kotak atau bekas kaca, dan juga menggunakan bakul.

Gubahan Hantaran Tunang Simple

Gubahan Hantaran Tunang Simple

Bilangan Hantaran Tunang

Bilangan hantaran ni ada sedikit perbezaan antara tunang dan kahwin. Jadi, hantaran tunang sebenarnya berapa dulang? Untuk majlis tunang, bilangannya ialah 5 berbalas 7. Untuk majlis kahwin pula, hantaran lelaki 7, perempuan 9.

Koleksi Idea Barang Hantaran Untuk Tunang

Barangan hantaran selalunya barang yang kita boleh gunakan hari-hari. Termasuklah set mandian, set masakan, set kecantikan dan lain-lain. Kalau nak senang, bagi barangan yang bakal pengantin tu perlukan untuk mulakan alam baru.

1. Set Alquran - Ini hantaran yang aku selalu nampak kalau ada majlis tunang dan kahwin. Dalam Islam, kalau bagi orang barang-barang yang mereka akan guna hari-hari, kita pun akan dapat pahala sebagai si pemberi. Korang boleh cari di Shopee berserta dengan gubahannya sekali.


Senarai Barang Hantaran Tunang


2. Set Pakaian Solat – Cuba cari telekung, sejadah, atau tasbih untuk jadikan sebagai barang hantaran. Banyak koleksi yang cantik di Shopee atau Lazada. Kalau nak hias sendiri pun tak jadi masalah. Yang penting kreatif dan elok hasilnya!


Senarai Barang Hantaran Tunang / Merisik


3. Set Jam dan Dompet – Set ini pun boleh dijadikan sebagai barang hantaran. Ada banyak sangat pilihan lebih-lebih kalau korang cari di online shopping. Pilih yang korang rasa sesuai dan beli untuk bakal pengantin!


Senarai Barang Hantaran Tunang

4. Cek hantaran + Box Baldu – Design “Aku terima Nikahnya”. Sangat cantik! Aku ada baca review orang yang beli barang ni kat Shopee. Hampir semuanya berpuas hati!


Senarai Barang Hantaran Tunang

5. Set Mekap – Kalau dah tak ada idea lain, boleh jadikan alat solek sebagai barang hantaran! Pastikan set yang korang nak bagi tu lengkap ya. Bermula dari foundation, eye pallete sehinggalah lipstick!


Senarai Barang Hantaran Tunang

6. Minyak wangi - Minyak wangi ni ada banyak jenis dan bau. Cuba tengok minyak wangi apa yang selalu dipakai oleh bakal pengantin. Beli dan boleh jadikan sebagai hantaran.


Senarai Barang Hantaran Tunang

Sebenarnya ada banyak lagi jenis hantaran atau hadiah yang korang boleh bagi. Kalau nak buat apa-apa majlis, buat ikut kemampuan sahaja. Mungkin ada yang nak fancy sebab hanya sekali seumur hidup sahaja kan? Tapi, kalau belakang hari susah, tak elok juga kan?

Yang penting majlis tu berjalan dengan lancar. Yang nak tunang dan kahwin tu korang, jadi tak perlu kisah sangat dengan cakap-cakap orang. Yelah, memang akan ada orang macam tu dalam hidup kita.

Apapun, congrats untuk korang yang akan menempuhi alam baru! Semoga berkekalan sampai Jannah. Dan semoga perkongsian ini bermanfaat!


Resepi Laksa Goreng Simple

Resepi Laksa Goreng Simple

Resepi Laksa Goreng Simple

Bahan-Bahan
  • Laksa kering rebus dulu. Kalau guna laksa ready .. Cuci bersih
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Ikan bilis
  • Cili kering kisar
  • Cili api
  • Garam /gula /cuka
  • Sedikit kicap
  • Sayur kegemaran
  • Sedikit minyak

Cara Penyediaan

1. Bawang merah bawang putih.. Cili padi dan ikan bilis ditumbuk.

2. Panaskan minyak.. Tumis bahan yang ditumbuk.

3. Masukan cili kisar.

4. Masukan gula garam cuka dan sedikit kicap

5. Masukan laksa dan sayur.

6. Gaul rata sehingga masak. Dah boleh dihidang. 


Selamat mencuba.


Kredit resepi : Ainun nisa

Iklan Jawatan Kosong Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan (KPKT)


Iklan Jawatan Kosong Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan (KPKT)

kerjaya.co

Iklan Pengambilan Personal MySTEP 2021

Jawatan : Juruvideo B29

Pendidikan : Diploma

Gaji : RM1800 Sebulan

Kontrak : Ogos - Disember 2021

Penempatan : Unit Komunikasi Korporat, KPKT Putrajaya


Cara Memohon 

Sila emelkan permohonan di pa_kupa@kpkt.gov.my atau nurul_imma@kpkt.gov.my

  • Salinan IC
  • Diploma 
  • Resume bergambar

Tarikh Tutup Permohonan : 1 Ogos 2021 (Ahad)





Jawatan Kosong Hospital Pakar Kanak-Kanak UKM (HPKK UKM) - Pekerja Sambilan Harian

Jawatan Kosong Hospital Pakar Kanak-Kanak UKM (HPKK UKM) - Pekerja Sambilan Harian

Jawatan Kosong Hospital Pakar Kanak-Kanak UKM (HPKK UKM) - Pekerja Sambilan Harian


Jawatan : Pekerja Sambilan Harian (PSH) N19

Kelayakan : SPM (Minimum)

Gaji : RM54 Sehari

Lokasi : Hospital Pakar Kanak-Kanak UKM

Tempoh Lantikan : Minumum 3 bulan



Syarat Lantikan 
  • Warganegara
  • Tidak kurang dari 18 tahun
  • Kepujian Bahasa Melayu (SPM)
  • Lulus Bahasa Melayu (termasuk ujian lisan) pada peringkat SPM

Kriteria Pemilihan
  • Fasih bertutur dan menulis dalam Bahasa Melayu / Inggeris
  • Kemahiran komunikasi yang baik
  • Latar belakang pentadbiran / pengurusan
  • Mahir menggunakan komputer perisian Microsoft Office
  • Boleh bekerja syif
  • Rajin, Sistematik & Berdedikasi

Skop Tugas
  • Membantu kerja-kerja penambahan bahan pakai habis dan ubat-ubatan di dalam wad
  • Membantu jururawat melakukan kerja-kerja di dalam wad
  • Menguruskan penghantaran sampel ke makmal
  • Membawa pesakit discaj turun ke lobi
  • Membantu menghantar pesakit ke Perkhidmatan Radiologi
  • Membantu menghidangkan makanan pesakit
  • Kerja-kerja berkaitan yang diarahkan oleh Keta Jabatan dari semasa ke semasa.

Cara Memohon
  • Emel CV / Resume dan salinan Sijil SPM serta sijil-sijil yang berkaitan ke hrhpkk@ukm.edu.my
  • Sebarang pertanyaan sila hubungi : Puan Roszashila Rozali (03-9174 8669)

TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 28 Julai 2021 (Rabu


Jawatan Kosong Majlis Perbandaran Jempol, Negeri Sembilan

Jawatan Kosong Majlis Perbandaran Jempol, Negeri Sembilan

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan seperti berikut:-

(a) Sila layari laman web Majlis Perbandaran Jempol di alamat www.mdjl.gov.my

(b) Jadual gaji di atas tidak termasuk Imbuhan Tetap Khidmat Awam, Imbuhan Tetap Perumahan, Bantuan Sara Hidup dan elaun-elaun lain.

Jawatan Kosong Majlis Perbandaran Jempol, Negeri Sembilan


1. PENOLONG AKAUNTAN GRED W29

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(a) warganegara Malaysia;

(b) berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;

(c) (i) sijil dalam bidang pengajian perniagaan atau penyimpan kira yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred W29: RM 1,510.92)

(ii) Certified Accounting Technician (CAT) yang diiktiraf oleh kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred W29: RM1,510.92)

(iii) diploma dalam bidang pengajian perniagaan, kewangan, perbankan atau perakaunan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred W29: RM1,776.08)

(iv) Licentiate of The Chartered Institute of Secretaries and Administrators of United Kingdom dalam bidang kewangan yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred W29: RM2,001.68)


SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.


2. PEMBANTU PENILAIAN GRED W19

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(a) warganegara Malaysia;

(b) berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan

(c) (i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Kepujian dalam subjek Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut. (Gaji permulaan ialah pada Gred W19 : RM 1,353.00)

(ii) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred W19 : RM1,409.40)  

(iii) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred W19 : RM1,465.80)


SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.




3. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(a) warganegara Malaysia;

(b) berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan

(c) (i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan (Gaji permulaan ialah pada Gred N19 : RM 1,352.00)

(ii) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred N19 : RM1,408.40) 

(iii) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred N19 : RM1,464.80)


SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.


Tempah Sekarang : Peperiksaan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19. Format penilaian hanya 2 Seksyen (DAYA MENYELESAIKAN MASALAH dan KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS).


4. PEMBANTU AWAM GRED H11

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(a) warganegara Malaysia;

(b) berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan

(c) Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. (Gaji permulaan ialah pada Gred H11 : RM 1,218.00)
 

SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.



CARA MEMOHON

(1) Permohonan hendaklah menggunakan borang permohonan khas yang boleh muat turun daripada laman web Majlis Perbandaran Jempol di alamat www.mdjl.gov.my


(2) Permohonan daripada Pegawai-pegawai yang sedang berkhidmat dengan Kerajaan/Badan Berkanun/Pihak Berkuasa Tempatan hendaklah dibuat melalui Ketua Jabatan masing-masing dan pastikan Kenyataan Perkhidmatan yang dikemas kini dan Laporan Penilaian Prestasi Tahunan disertakan bersama.

(3) Setiap permohonan mestilah disertai dengan salinan sijil-sijil dan mengikut susunan berikut :

i) Salinan Kad Pengenalan
ii) Salinan Surat Beranak
iii) Salinan Sijil SRP/ PMR/ PT3/ SPM/ SPM(V)/ STPM/ STAM atau setaraf
iv) Salinan Sijil / Diploma atau setaraf
v) Salinan Semakan Pengiktirafan Kelayakan (Diploma) daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (Semakan melalui http://pengiktirafan.jpa.gov.my)
vi) Setiap pemohon WAJIB hadir dan LULUS semua ujian yang ditetapkan sebelum disenarai pendek bagi menghadiri temuduga

TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 31 JULAI 2021


Jawatan Kosong Pembantu Kemahiran Gred H19 di Kementerian Kerja Raya (KKR)

Jawatan Kosong Pembantu Kemahiran Gred H19 di Kementerian Kerja Raya (KKR)

Pembantu Kemahiran Gred H19

Klasifikasi Perkhidmatan: Kemahiran
Kumpulan Perkhidmatan: Pelaksana
Kementerian/Jabatan: Kementerian Kerja Raya (KKR) 


JADUAL GAJI
  • Gaji Minimum : RM1,377.00
  • Gaji Maksimum : RM4,052.00
  • Kadar Kenaikan Gaji Tahunan : RM100.00

[ KEKOSONGAN : 152 , SIMPANAN :150 ]


SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(a) Warganegara Malaysia; dan

(b) Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan

(c) Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; dan

(d) Sijil Vokasional Malaysia dalam bidang berkaitan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan (Gaji permulaan pada Gred H19 : RM1,377.00)

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya (Gaji permulaan pada Gred H19 : RM1,435.12)

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kekompetenan Pendawai Fasa Tunggal yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan pada Gred H19 : RM1,435.12)

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan pada Gred H19 : RM1,493.24)

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kekompetenan Pendawai Fasa Tiga yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan pada Gred H19 : RM1,493.24)


Tempahan online Rahsia Resume Kerja


SYARAT LANTIKAN 
 
BIDANG SVM  
1) Teknologi Elektrik
2) Tenologi Elektronik
3) Teknologi kimpalan
4) Teknologi Penyejukbekuan Dan Penyamanan Udara 
5) Teknologi Pemprosesan Kayu Dan Kemasan 

BIDANG SKM TAHAP 2
1) Jurubina Bangunan 
2) Jurukerja Paip
3) Tukang Paip Dan Kumbahan
4) Juruteknik Elektrik
5) Pemasang Dan Penyelenggaraan Elektrik - SATU FASA

BIDANG SKM TAHAP 3
1) Penyelia Binaan Bangunan
2) Juruteknik Kerja Paip
3) Penyelia Paip Dan Kumbahan
4) Juruteknik Elektrik Kanan
5) Pemasangan Dan Penyelenggaraan Elektrik - TIGA FASA 


SYARAT PENINGKATAN SECARA LANTIKAN (PSL) BAGI PEGAWAI SEDANG BERKHIDMAT

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Operator Loji, Pembantu Awam, Pembantu Operasi, Pemandu Kenderaan, Pemandu/Operator Jentera Pemunggah dan Penghantar Notis adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Pembantu Kemahiran Gred H19 tertakluk kepada kekosongan jawatan dan memenuhi syarat berikut:
  • Telah disahkan dalam perkhidmatan
  • Mempunyai kelayakan di perkara 2(d) di atas atau lulus Peperiksaan Khas
  • Had umur pelantikan:
    • Berumur kurang daripada 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; 
    • Berumur kurang daripada 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; 
    • Berumur kurang daripada 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.


DESKRIPSI TUGAS

Bertanggungjawab dalam tugas-tugas sokongan teknikal di bangunan kerajaan iaitu memasang, membaik pulih, menyenggara, mengawasi serta menguji kenderaan/jentera/peralatan awam dan mekanikal, pemasangan elektrik, sistem elektrik, sistem perpaipan dan kumbahan supaya sentiasa dalam keadaan baik dan selamat.

Calon yang berminat dan memenuhi syarat ditetapkan boleh mengemukakan atau mengemaskini permohonan secara dalam talian di Portal rasmi SPA9. Tarikh tutup permohonan bagi jawatan ini adalah pada 1 Ogos 2021 ( AHAD ) Jam 11.59 malam



Ini Rujukan SPESIFIK SEKSYEN tahun 2021






Perlu Ke Emel Semula Jika Tak Dapat Reply Pengesahan Dari MySPP?

Perlu Ke Emel Semula Jika Tak Dapat Reply Pengesahan Dari MySPP?

Permohonan Guru DG41 One-Off yang telah dibuka baru-baru ini telah tamat pada 21 Julai 2021 yang lalu. Tahniah diucapkan kepada semua calon yang telah membuat permohonan. Yang tidak sempat memohon, jangan risau, mungkin rezeki korang ada kat tempat lain.

Sepanjang permohonan, ada beberapa calon yang masih keliru dengan dengan beberapa perkara. Ini termasuklah soalan Perlu ke menghantar Emel semula jika tidak mendapat apa-apa reply pengesahan dari MySPP.

Untuk menjawab soalan ini, Calon tidak perlu emel semula. Hal ini kerana, terdapat beberapa penambahbaikan dari bahagian pengesahan emel pada 13 Julai 2021 yang lalu.

Namun, masih ada calon yang rasa tidak yakin dan tidak puas hati. Calon boleh sahaja membuat semakan status dokumen yang telah dimuat naik sebelum ini.

Caranya ialah:
  • Buka Google Drive
  • Tekan Folder (buka folder dimana calon muat naik dokumen)
  • Tekan titik 3 (…) di bahagian atas folder dan pilih Detail & Activity
  • Di sana, calon boleh melihat jika dokumen tersebut sudah dilihat ataupun belum

Hanya perlu ikut cara di atas, dan calon boleh lihat jika ia sudah dilihat ataupun belum.

Graduan Pendidikan

Graduan pendidikan lebih diutamakan dalam permohonan Guru DG41 One-Off yang ditawarkan oleh MySPP ini.

Graduan pendidikan ialah mereka yang memiliki
  • ISMP/ ISM dengan Pendidikan
  • DiplomaPendidikan (DPLI/ Diploma Pacsasiswazah Pendidikan)
  • Ikhtisas perguruan
Graduan pendidikan akan melalui kursus berpandukan struktur yang dirancang dengan teliti. Ia akan dilaksanakan dari kohort ke kohort. (projek penyelidikan jangka panjang)

Selain itu, ia membabitkan proses auditan dan semakan semula dokumen dengan nasihat Bahagian Perancangan Akademik dan pakar university lain. Nasihat daripada panel lantikan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) turut dibabitkan.

Mereka juga akan mengikuti Program Perantisan Guru dan Latihan Mengajar yang mempunyai 10 jam kredit. Kertas Projek Akhir Tahun pula perlu dihasilkan sebanyak enam jam kredit.

Atas dasar ini, graduan pendidikan adalah lebih diutamakan dakam permohonan guru seluruh Malaysia.

Bagaimana Memohon Guru DG41 One-Off Tetapi Tak Ada Sijil Atau Transkrip?

Permohonan Guru DG41 One-Off yang ditawarkan oleh MySPP menerima beribu-ribu emel setiap hari. Kemarin, 21 Julai 2021, merupakan hari terakhir untuk membuat permohonan.

Disebalik menjawab permohonan itu, masih ramai calon yang bingung dan keliru dengan beberapa perkara. Salah satu soalan yang muncul ialah Bagaimana Memohon Guru DG41 One-Off Tetapi Tak Ada Sijil Atau Transkrip?

Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) selaku Piak Berkuasa Melantik, ada memaklumkan bahawa pengambilan khas ini diutamakan kepada graduan pendidikan. Ia terbuka kepada semua lepasan university awam, swasta dan juga luar negara.

Permohonan ini akan diberikan lagi kepada graduan bukan iktisas pendidikan melalui kepelbagaian kaedah pelantikan. Ia akan dijalankan pada fasa berikutnya sekiranya masih terdapat kekosongan yang tidak dapat ditampung oleh graduan pendidikan.

Pelajar Semester Akhir Layak Memohon?

Pelajar semester akhir juga boleh mengambil bahagian dalam permohonan Guru DG41 One-Off ini. Ia tidak tertumpu kepada graduan lepasan pendidikan dan graduan bukan lepasan ijazah sahaja.

Namun, pelajar semester akhir masih tidak mempunyai sijil atau transkrip. Menurut emel daripada SISPAA, semua calon yang berada di semester akhir perlu memberikan sebab dibahagian CATATAN yang telah disediakan di borang permohonan.

Di bahagian CATATAN ini, calon hanya perlu mencatat “Calon Semester Akhir”. Jika calon mempunyai sebab dan alas an yang lain, hanya perlu nyatakan di bahagian catatan sahaja.

Saudari Ifa Sarifah Abd Rahim, ada berkongsi emel makluman daripada SISPAA. Makluman tersebut dapat dilihat di gambar dibawah.

Bagaimana Memohon Guru DG41 One-Off Tetapi Tak Ada Sijil Atau Transkrip?

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua calon terutamanya kepada pemohon semester akhir. 


Jawatan Kosong di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

Jawatan Kosong di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

1. Pegawai Penguat Kuasa Gred KP41

JAWATAN : PEGAWAI PENGUAT KUASA

KEKOSONGAN JAWATAN :  01

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  :  KESELAMATAN DAN PERTAHANAN AWAM

KUMPULAN PERKHIDMATAN :  PENGURUSAN DAN PROFESIONAL

TARAF JAWATAN :  KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI :  GRED KP41( RM2,081.00 - RM9,547.00)


SYARAT LANTIKAN

(a) Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:-

i.   Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;  atau

ii.  Bekas anggota polis atau tentera yang sekurang-kurangnya berpangkat Inspektor Polis atau Leftenan Muda atau yang setaraf dengannya dan telah disahkan dalam jawatan tersebut serta mempunyai rekod perkhidmatan yang baik;  atau

iii.  Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;  atau

iv. Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan

(b)  Mempunyai syarat-syarat ukuran fizikal dan pancaindera seperti yang berikut:-

  • Tinggi sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa bersepatu;
  • Mempunyai ukuran Indeks Jisim Badan (BMI) di antara julat 19 hingga 26
  • Mempunyai ukuran dada yang biasa sekurang-kurangnya 79sm dan semasa menarik nafas 84sm (lelaki sahaja);
  • Lulus dalam ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V6/9 tanpa menggunakan cermin mata;
  • Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat; dan
  • Diperiksa dan diperakui sihat untuk berkhidmat di lapangan oleh pegawai perubatan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

SYARAT PENINGKATAN SECARA LANTIKAN

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Penguat Kuasa adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Pegawai Penguat Kuasa Gred KP41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan; dan

 a.(i) Mempunyai kelayakan di perenggan 1(a) di atas; atau

(ii) Lulus Peperiksaan Khas; dan

b. Had umur pelantikan

  • Berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.

B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


2. Penolong Jurutera (Elektrik) Gred JA29

JAWATAN : PENOLONG JURUTERA (ELEKTRIK)

KEKOSONGAN JAWATAN : 01

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  : KEJURUTERAAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN  : PELAKSANA  (SKIM PERKHIDMATAN BERSEPADU)

TARAF JAWATAN  : KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI  : GRED JA29 (RM1,549.00 - RM5,701.00)


 SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

i)  Sijil dalam bidang kejuruteraan elektrik yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf  setaraf dengannya;  

ii) Diploma dalam bidang kejuruteraan elektrik yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau  kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya


SYARAT KELAYAKAN  BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. 

   

SYARAT PENINGKATAN SECARA LANTIKAN

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Kemahiran, Pemeriksa Kereta Motor Gred AB19, AB22 dan AB26, Penjaga Jentera Elektrik dan Merinyu Tali Air adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Penolong Jurutera (Elektrik) Gred JA29, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan; 

(i)   Mempunyai kelayakan di perenggan 1 (a) di atas; atau

(ii)  Lulus Peperiksaan Khas; dan Had umur pelantikan

  • Berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.


B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


3. Penolong Jurutera (Mekanikal) Gred JA29

JAWATAN  : PENOLONG JURUTERA (MEKANIKAL)

KEKOSONGAN JAWATAN  : 01

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  :  KEJURUTERAAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN    :  PELAKSANA (SKIM PERKHIDMATAN BERSEPADU)

TARAF JAWATAN  :  KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI  :  GRED JA29 (RM1,549.00 - RM5,701.00)

        

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:-

(i)  Sijil dalam bidang kejuruteraan mekanikal yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan atau kelayakan  yang diiktiraf setaraf dengannya;  

(i) Diploma dalam bidang kejuruteraan mekanikal yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan  atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.


SYARAT KELAYAKAN  BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh  Kerajaan.    


SYARAT PENINGKATAN SECARA LANTIKAN

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Kemahiran, Pemeriksa Kereta Motor Gred AB19, AB22 dan AB26, Penjaga Jentera Elektrik dan Merinyu Tali Air adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Penolong Jurutera (Mekanikal) Gred JA29, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan; dan

(i) Mempunyai kelayakan di perenggan 1 (a) di atas; atau

(ii) Lulus Peperiksaan Khas; dan Had umur pelantikan 

  • Berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.


B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


4. Penolong Pegawai Seni Bina Gred JA29

JAWATAN :  PENOLONG PEGAWAI SENI BINA

KEKOSONGAN JAWATAN : 01

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  : KEJURUTERAAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN : PELAKSANA (SKIM PERKHIDMATAN BERSEPADU)

TARAF JAWATAN  : KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI  : GRED JA29 (RM1,549.00 – RM5,701.00)

                                                             

 SYARAT LANTIKAN

 Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:-

  • Sijil dalam bidang seni bina yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  • Diploma dalam bidang seni bina yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.


SYARAT KELAYAKAN  BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


5. Penolong Pegawai Perubatan Gred U29

JAWATAN : PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN

KEKOSONGAN JAWATAN  : 01

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  : PERUBATAN DAN KESIHATAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN  : PELAKSANA (SKIM PERKHIDMATAN BERSEPADU)

TARAF JAWATAN  : KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI :GRED U29 (RM1,797.00 – RM5,7530.00)

              

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

  • Diploma dalam bidang pembantu perubatan yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya serta telah berdaftar dengan Lembaga Pembantu Perubatan Malaysia.

 

SYARAT KELAYAKAN  BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh  Kerajaan.

 B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


6. Penolong Pegawai Farmasi Gred U29

JAWATAN  : PENOLONG PEGAWAI FARMASI

KEKOSONGAN JAWATAN  : 01

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  : PERUBATAN DAN KESIHATAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN  : PELAKSANA

TARAF JAWATAN : KONTRAK

GRED JAWATAN/GAJI : GRED U29 (RM1,797.00 – RM5,753.00)

       

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

  • Diploma dalam bidang farmasi yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.


 SYARAT KELAYAKAN  BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu padaperingkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan

 

B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


7. Penjaga Jentera Elektrik Gred J19

JAWATAN : PENJAGA JENTERA ELEKTRIK

KEKOSONGAN JAWATAN :  01

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  : KEJURUTERAAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN  : PELAKSANA

TARAF JAWATAN : KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI  : GRED J19 (RM1,377.00 – RM4,052.00)


SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

 (a)  Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan serta sekurang-kurangnya  Sijil Kekompetenan Kategori A0 (Sistem Voltan Rendah) yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.


 SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.


SYARAT PENINGKATAN SECARA LANTIKAN

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Operator Loji, Pembantu Awam atau Pemandu/Operator Jentera Pemunggah adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Penjaga Jentera Elektrik Gred J19, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan; dan

(i)   Mempunyai kelayakan di perenggan 1 (a) di atas; atau

(ii)  Lulus Peperiksaan Khas; dan Had umur pelantikan

  • Berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
  • Berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.


 B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


8. Pembantu Penilaian Gred W19

JAWATAN : PEMBANTU PENILAIAN

KEKOSONGAN JAWATAN : 02

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN : KEWANGAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN  : PELAKSANA

TARAF JAWATAN : KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI : GRED W19 (RM1,353.00 – 4,005.00)

        

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf  dengannya oleh Kerajaan serta Kepujian dalam subjek Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut;  atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf  dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;  atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf  dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. 

 

SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh  Kerajaan.       

B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


9. Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19

JAWATAN : PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN

KEKOSONGAN JAWATAN : 01

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  : PENTADBIRAN DAN SOKONGAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN : PELAKSANA

TARAF JAWATAN : KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI : GRED N19 (RM1,352.00 – RM4,003.00)

        

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau

SYARAT KELAYAKAN  BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)  atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh  Kerajaan.

B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


10. Pembantu Kemahiran (Mekanik) Gred H19

JAWATAN : PEMBANTU KEMAHIRAN (MEKANIK)

KEKOSONGAN JAWATAN : 05

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  : KEMAHIRAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN : PELAKSANA

TARAF JAWATAN : KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI  : GRED H19 (RM1,377.00 – RM4,052.00)

 

SYARAT LANTIKAN

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

  • Sijil Vokasional Malaysia (SVM) dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan; atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau
  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.


 SYARAT KELAYAKAN  BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Vokasional Malaysia (SVM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


11. Pemandu/Operator Jentera Pemunggah Gred H11

JAWATAN : PEMANDU/OPERATOR JENTERA PEMUNGGAH

KEKOSONGAN JAWATAN : 06

KLASIFIKASI PERKHIDMATAN  : KEMAHIRAN

KUMPULAN PERKHIDMATAN : PELAKSANA

TARAF JAWATAN : KONTRAK/TETAP

GRED JAWATAN/GAJI  : GRED H11 (RM1,218.00 - RM2,939.00)

        

SYARAT LANTIKAN

 Calon bagi lantikan hendaklah memiliki  kelayakan seperti berikut:-

  • Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) dengan memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu dan Lulus (sekurang-kurangnya Gred E)  dalam 4 mata pelajaran yang lain termasuk Matematik atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; atau
  • Penilaian Menengah Rendah (PMR) dengan memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu dan Lulus (sekurang-kurangnya Gred D) dalam 4 mata pelajaran yang lain termasuk Matematik atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;


 SYARAT LANTIKAN TAMBAHAN

  • Memiliki lesen memandu Kelas F/G/H/I lesen memandu yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
  • Berkebolehan memandu dan mengendalikan semua jenis jentera pemunggah dalam pelbagai saiz dan kekuatan; dan
  • Bagi tugas pengendalian kren, calon perlu memiliki Sijil Pendaftaran Orang Kompeten yang berkaitan daripada Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.


SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat  Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) / Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

B.  UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan.


C.  CARA MEMOHON

1. Kelayakan dan syarat permohonan jawatan kosong ini boleh didapati dengan melayari laman web rasmi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur iaitu www.dbkl.gov.my dan permohonan hendaklah dikemukakan secara ONLINE SAHAJA dengan menggunakan Sistem Recruiting DBKL.

2. Calon yang mempunyai Ijazah, Diploma dan Sijil dari institusi pengajian tinggi swasta atau luar negara hendaklah menyemak pengiktirafan di laman web https://app.mohe.gov.my/iktiraf/semakan.php atau http://www2.mqa.gov.my/mqr/

Calon TIDAK PERLU MENGHANTAR salinan Ijazah, Diploma, SPM, SVM, PT3, PMR dan Sijil-sijil bagi jawatan berkaitan atau resume sehingga dihubungi untuk temu duga.


DAFTAR UNTUK MEMOHON SEKARANG!


CATATAN

  • Borang Permohonan secara online yang tidak lengkap akan ditolak.
  • Hanya calon-calon yang layak selepas disenarai pendek sahaja akan dipanggil ke peringkat seterusnya.
  • Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan selepas ENAM (6) bulan daripada tarikh tutup iklan hendaklah menganggap permohonan tuan / puan tidak berjaya.


TARIKH TUTUP IKLAN  : 31 JULAI 2021 (SABTU)    


Perlukah Hantar Emel Semula Sekiranya Tersilap Tulis Opsyen Pada Emel Mohon Guru One-Off?

Perlukah Hantar Emel Semula Sekiranya Tersilap Tulis Opsyen Pada Emel Mohon Guru One-Off?

MySPP ada membuka permohonan Guru DG41 One-Off baru-baru ini. Permohonan tersebut boleh dibuat melalui online bermula pada 7 Julai hingga 21 Julai 2021.

Namun, ada beberapa soalan dan kemusykilan telah muncul sepanjang masa permohonan ini. Persoalan-persoalan tersebut boleh dijawab melalui sumber yang sahih, iaitu dari Ifa Safirah Abd Rahim.

Persoalan yang melibatkan isu emel ke MySPP termasuklah:
  • Perlukah hantar emel semula sekiranya tersilap tulis opsyen/ format/nama kelulusan pada emel mohon guru one-off?
Tidak ada sebarang masalah jika berlaku kesalahan seperti yang diatas. Maksudnya, korang tak perlu lagi hantar emel kepada MySPP. Pihak mereka sendiri yang akan merujuk kepada dokumen dan maklumat yang telah dihantar dalam folder Google Drive. Jadi, hanya perlu pastikan korang bagi dokumen yang lengkap dan betul semasa membuat permohonan MySPP ni.

  • Apa yang perlu dibuat juka tidak menerima apa-apa maklum balas emel daripada SPP
Pihak MySPP akan menerima beribu-ribu emel sepanjang waktu permohonan. Oleh itu, mereka akan mengambil masa untuk memberikan maklum balas terhadap semua permohonan yang telah dihantar. Untuk kemusykilan ini, korang perlu pastikan yang Gmail memberi kata “Sent” selepas menghantar permohonan. Jika respon yang diberikan ialah “Emel tidak diterima”, baru korang hantar emel tersebut sekali lagi. Emel yang tidak berjaya dihantar akan tersimpan di dalam draft sahaja.

Kalau korang telah menunggu terlalu lama sebab loading ataupun internet tersekat, mungkin korang boleh cuba menjawab beberapa jam kemudian. Ini mungkin berlaku kerana terlalu ramai calon yang membuka laman tersebut untuk membuat permohonan dan berlaku sedikit gangguan. (ini ikut pengalaman sya sama kawan sya, sbb kmi mau isi tpi terlampau loading jdi kmi masuk balik lps beberapa hari baru dapat)

  • Kesan jika terhantar emel lebih dari sekali
Pihak MySPP hanya akan memadam mana-mana emel yang terlebih. Jadi, tidak ada apa-apa kesan kalau korang hantar emel lebih dari sekali pun.

Sumber diatas adalah perkongsian daripada saudari Ifa Safirah. Korang boleh rujuk gambar di bawah tentang maklumat yang telah diberikan.

Perlukah Hantar Emel Semula Sekiranya Tersilap Tulis Opsyen Pada Emel Mohon Guru One-Off?

Perlu diingatkan bahawa semua calon perlu membuat permohanan Guru DG41 One-Off sebelum tarikh akhir iaitu, 21 Julai 2021.

Begitu juga dengan kemaskini fail di dalam Google Drive. Kalau korang nak buat sebarang perubahan atau penambahan, boleh buat sebelum 21 julai 2021. 

Semoga perkongsian ini dapat menjawab kemusykilan korang.

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH (TARIKH BERKUATKUASA: 10 JULAI 2021)

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH (TARIKH BERKUATKUASA: 10 JULAI 2021)

Aktiviti Dibenarkan

• Semua sektor dan aktiviti yang disenaraikan sebagai Perkhidmatan Perlu Essential Services

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH
PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH

Aktiviti Tidak Dibenarkan

• Senarai sektor dan aktiviti yang TIDAK DISENARAIKAN sebagai Perkhidmatan Perlu Essential Services)

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH

PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH

• Pergerakan keluar kawasan PKP/PKPD kecuali dengan kebenaran PDRM & urusan / aktiviti dibenarkan

• Pergerakan masuk penduduk dari luar kawasan PKP/PKPD kecuali dengan kebenaran PDRM & urusan / aktiviti dibenarkan

Arahan Tetap

• Peraturan 14 dan Peraturan 16 P.U. (A) 293/2021.

• Akta 342.

• Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021.

• Tertakluk kepada ketetapan yang dikeluarkan oleh MKN dan KKM.

• Arahan, peraturan dan SOP di bawah Kementerian / Jabatan / Agensi / PBT

• Tertakluk kepada laporan Hotspot Identification for Dynamic Engagement (HIDE) dan penilaian risiko KKM.

• Lain lain arahan dari semasa ke semasa yang dikeluarkan oleh KP Kesihatan.


Untuk dapatkan PELAN PEMULIHAN NEGARA SOP FASA 2 BAGI SELURUH NEGERI SABAH (PDF File), korang boleh rujuk di Telegram MKN Sabah



KATA - KATA TERE LIYE BERUNSURKAN KEHIDUPAN

 

Tere Liye, Penulis Indonesia


PROFILE:

Nama sebenar penulis ialah Darwis dengan nama penanya yang dikenali sebagai Tere Liye. Beliau merupakan penulis novel Indonesia. 

Nama: Darwis
Nama Pena : Tere Liye
Asal : Lahat, Indonesia
Tarikh Lahir : 21 Mei 1979
Pekerjaan : Penulis Novel, Akauntan
Pendidikan :
- SDN 2 Kikim Timur, Kabupaten Lahat
- SMPN 2, Kikim, Kabupaten Lahat 
- SMAN 9, Bandar Lampung, Lampung
- Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia
Pasangan : Riski Amelia
Anak :
- Abdullah Pasai
- Faizah Azkia

Untuk Membaca lebih lanjut mengenai beliau, bolehlah melawat pada pautan ini : Tere Liye 



PETIKAN PUISI-PUISI DARIPADA PENULIS NOVEL TERE LIYE :


" Tidak jaman lagi hari ini, di depan ngomong baik-baik, senyum, ngangguk-ngangguk, karena lagi ada keperluan saja. Orang-orang beginilah yang disebut oportunis dan penjilat."


"Kita tidak bisa memilih takdir hidup. Jadi dijalani saja dengan penuh rasa syukur, semoga begitu, takdir hidup kita jadi berubah lebih baik."


"Cinta pertama itu tidak spesial; karena yang paling spesial adalah cinta terakhir dan itu selama-lamanya. Tetapi jika kalian beruntung, akan lebih spesial lagi jika cinta pertama itu sekaligus menjadi cinta terakhir dan selama-lamanya."


"Orang-orang, datang dan pergi dalam hidup kita; tapi yang paling penting, adalah yang sekarang menetap bersama kita. Jangan terlalu memikirkan yang akan datang; pun apalagi, jangan habiskan waktu memikirkan yang telah pergi."


"Apapun di dunia selalu sementara. Kekayaan, harta benda, kesenangan, kesehatan, pekerjaan, karir, semuanya sementara. itulah kenapa kita sebaiknya biasa-biasa saja. Tidak perlu mengotot sekali, tidak perlu digenggam erat sekali. Biar kalau besok-besok akhirnya diambil semua, kita tidak jadi kecewa mendalam."


"Jangan habiskan waktu balas dendam ke orang lain yang jahat kepada kita. Bukan apa-apa, jika dia memang jahat, besok-besok dia sendiri yang kena batunya. Jangan mengotori tangan kita."


Seseorang yang bersedia menemani kita dalam hujan badai; maka dia pantas di samping kita saat hujan emas. Seseorang yang bersedia menemani kita di waktu sempit, sibuk; maka dia pantas di samping kita saat bersantai di pantai indah.
Seseorang yang bersedia menemani kita saat kegagalan, tangisan dan ujian berat lainnya; maka dia pantas di samping kita sepanjang waktu.


Jangan marah ketika ada orang yang menggunjingkan kita, menjelek-jelekkan. Justeru bila sempat, kirimi kado istimewa buat pelakunya, sampaikan banyak terima kasih, karena dia telah menghadiahkan begitu banyak pahala bagi kita.


Perhiasan yang tak ternilai adalah akhlak mulia, kecantikan yang akan awet adalah kecantikan hati. Warisan yang langgeng adalah ilmu yang bermanfaat.


Rencana Tuhan itu selalu jauh lebih besar dan lebih penting dibanding rencana manusia. Jangan putus asa, kecewa atau marah-marah atas situasi yang ternyata beda dari harapan kita. Ssst, Tuhan sedang punya rencana terbaiknya.


Hiduplah tanpa kepura-puraan. Berlarilah tanpa penyesalan. Lakukan yang terbaik seolah besok tidak ada lagi waktu. Dan selalu bersyukurlah seakan kita orang paling beruntung sedunia.


Kita itu memang tidak ada yang sempurna, tapi pastikan kita tidak bermuka dua, penuh kepalsuan, serta dengki atas kehidupan orang lain, itu tabiat buruk.


Real people itu adalah; apa yang dia pikirkan, apa yang dia katakan, dan apa yang dia lakukan semuanya konsisten, sama, tanpa perlu topeng, basa-basi, apalagi kepalsuan.















Sumber gambar : Facebook rasmi Tere Liye

Copyright © 2020 | All Rights Reserved.
Design by Sii Nurul