Responsive Ad Slot

Jawatan Kosong Lembaga Zakat Selangor

 

lembaga-zakat-selangor

Jawatan Kosong Lembaga Zakat Selangor - Senior Executive Internal Audit (Information Technology)


REQUIREMENTS

a. Candidate must possess at least a Bachelor's Degree, Post Graduate Diploma, Professional Degree, Computer Science/Information Technology/Computer Information System, Science & Technology or equivalent.

 

 
b. At least 5 year (s) of working experience in IT audit or related field is required for this position.

 

c. Experience in financial industry or service industry (preferred).

 

d. Preferably Senior Executives specializing in Computer Science/Information Technology/Computer Information System - Audit field or equivalent.

 

e. Certified Information System Auditor (CISA) (preferred)


OTHER REQUIREMENTS


a. Required skill(s): analytical thinking, problem-solving methods and interpersonal skill.

 

b. Excellent written and communication skill.

 

c. Required language(s): Bahasa Malaysia, English.

 

d. Full-Time position(s) available.


EXPERIENCE

a. Experience in financial industry or service industry (preferred).

 

b. Proficient in Teammate or other CAATs, Office 365 Security, Microsoft Office suite, financial related applications.

 

c. Experience in Firewalls, VPN, Data Loss Prevention, IDS/IPS, Web Proxy and Security Audits.

 

d. Clear understanding of audit methodologies and framework; COBIT, COSO, IPPF.

 

e. Awareness of cybersecurity trends.

 

f. Involve in audit activities as a whole function.


We are looking for self-motivated team players who possess the right qualities and qualifications to fill the following position.




Jawatan Kosong di Lembaga Tabung Haji

tabung-haji

Jawatan Kosong di Lembaga Tabung Haji

Maklumat Jawatan Kosong:
  • Lokasi : Kuala Lumpur
  • Sektor : Kerajaan
  • Kelulusan Minimum : Ijazah
  • Status Pelantikan :Tetap/kontrak

Cara Memohon Jawatan :

1. Permohonan adalah secara online melalui portal online atau borang yang telah ditetapkan di Lembaga Tabung Haji (TH)

2. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.

3. Bagi calon yang berminat dengan jawatan ini, anda dikehendaki membuat permohonan melalui link yang disediakan dibawah:-



Jawatan yang ditawarkan :

1) Senior Manager - Strategic Risk & Compliance



2) Senior Manager - Asset & Liabilities Management



Jawatan Kosong Guru Tutor, Guru Ganti & Pembantu Operasi Pra Sekolah

jawatan-kosong-kpm-guru

IKLAN PENGAMBILAN JAWATAN PERSONEL MYSTEP


Jawatan yang ditawarkan :

1. Guru tutor menengah (RM2,000 sebulan)
2. Guru tutor rendah (RM2,000 sebulan)
3. Guru ganti (RM1,800 sebulan)
4. Pembantu Operasi Pra Sekolah (RM1,600 sebulan)


Kadar upah bulanan termasuk caruman KWSP dan PERKESO.


Kelulusan Minimum

1. Guru tutor menengah - Ijazah Sarjana Muda Pendidikan & setaraf
2. Guru tutor rendah - Ijazah Sarjana Muda Pendidikan & setaraf
3. Guru ganti - Diploma / STPM & setaraf
4. Pembantu Operasi Pra Sekolah - SPM

 

SYARAT & CARA MEMOHON 


jawatan-kosong-guru-tutor-guru-ganti

TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 4 MAC 2022 (JUMAAT) SEBELUM 5.00 PETANG

Sumber : graduan.co

4 Jenis Aneka Resepi Sotong Simple

resepi-sotong-simple

1. RESEPI RENDANG SOTONG SUMBAT TELUR


Bahan-bahan

  • 1-2 batang tauhu lembut - dihancurkan dengan garfu
  • 5 biji telur
  • Sedikit garam
  • Sedikit lada sulah

Cara-cara memasaknya

Pukul telur bersama garam dan lada sulah. Masukkan tauhu lembut hancur.

Panaskan sedikit je minyak, dan tuang telur tadi. Kacau telur dalam kuali sehingga menjadi telur hancur (scramble egg). Tetapi jangan terlalu masak, biarkan telur sedikit basah.

Sumbat telur didalam sotong sehingga 3/4 penuh. Sambungkan kepala sotong dan cucuk dengan pencungkil gigi untuk melekatkanya.


Bahan-bahan :

  • 4 ekor sotong arus bersaiz sederhana besar
  • 2 helai daun limau purut
  • 400 ml santan pekat
  • 2 sudu kecil kerisik
  • 4 sudu makan minyak masak
  • 3 keping asam keping
  • Garam dan gula secuup rasa

Bahan kisar sebagai pes rempah :
  • 2 inci lengkuas
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai - hiris nipis
  • 10 tangkai cili kering rebus
  • 5 biji cili padi
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih

Cara-cara memasaknya

Kisar bahan kisar sehingga sebati.

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih. Masak sehingga cili masak dan garing.

Masukkan santan dan kerisik serta daun limau purut. Masak seketika.

Masukkan sotong dan balik balik kan sotong, Untuk sotong sederhana lebih kurang 8 minit untuk masak.

Bila sotong masak, angkat sotong keluar dari kuali. Kemudian sambung masak dan pekatkan kuah rendang. Ini kerana air sotong tadi keluar dan kuah jadi agak berair. Masak kuah sehingga pekat dan pecah minyak macam rendang yang biasa kita buat tu.

Bila dah kering boleh la tutup api dan masukkan balik sotong tadi. Siap!!


2. RESEPI SOTONG GORENG SERAI BERSANTAN

Bahan-bahan

  • 600 gm Sotong segar
  • 20gm Serbuk Santan
  • 3 ulas Bawang putih - di hiris halus
  • 6 Ulas Bawang kecil - dhiris halus
  • 4 helai Daun limau purut - dihiris halus
  • 2 btg Serai - dihiris halus
  • 8 biji Cili padi - dititik
  • 2 biji Air limau nipis
  • 10 helai Daun ketumbar
  • 2 sudu makan Sos ikan Thai
  • 3 sudu besar Minyak masak
  • 4 biji Cili hijau - dihiris
  • 4 sdm Sos tiram
  • 2 sudu makan Cili merah - dihiris
  • Garam secukup rasa


Cara-cara memasaknya

1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih, bawang kecil dan serai hingga naik bau. Kemudian masukkan sotong dan kacau hingga sebati.

2. Masukkan daun limau purut, cili padi, daun ketumbar, sos ikan, sos tiram, cili merah, air limau nipis dan kacau selama 2 minit. Masukkan Santan

3. Kacau selama 4 minit lagi dan masukan cili hijau dan garam secukup rasa.

4. Hias dengan daun ketumbar dan cili merah.


3. RESEPI SOTONG GORENG KUNYIT PEDAS

Bahan-bahan

  • 600 gram sotong saiz sederhana, dibersihkan
  • 1 1/2 inci kunyit hidup
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 camca teh garam
 (ditumbuk dan gaul rata dengan sotong), perapkan selama 30 minit

  • 1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1 camca besar penuh cili kisar
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 camca besar tepung jagung
  • Sos ikan secukup rasa
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan


Cara-cara memasaknya 

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos tiram dan kacau rata, masak hingga naik minyak. 

Sementara itu masukkan tepung jagung ke dalam sotong yang telah diperap tadi, gaul rata. Masukkan ke dalam kuali dan kacau.

Masak hingga sotong berubah warna. Tambah hirisan bawang besar, kacau dan masak hingga bawang layu. Rasa dan jika kurang masin, boleh masukkan sos ikan secukup rasa. 

Masak sekejap dan boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi panas dan lauk-lauk lain..



4. RESEPI SOTONG GORENG KUNYIT

Bahan-Bahan:

  • 1 Kg Sotong Putih
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 batang cili merah - dihiris
  • Sedikit kunyit serbuk
  • Sedikit kicap
  • Sedikit sos tiram
  • Bahan perasa/garam

Cara-caranya memasaknya

1. Sotong di basuh dan di bersihkan. Kemudian di gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam. 

2.Potong belat ubi kentang dan goreng 1/2 masak. Angkat.

3. Goreng sotong 1/2 masak kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, cili merah, kicap dan sedikit serbuk perasa/garam dan sos tiram. 

Masak kira-kira 5 minit kemudian boleh lah di angkat.


Klik Join & Subscribe Channel Telegram di bawah untuk ilmu dan info bermanfaat

Info Ibu Hamil & Bayi | Resepi Viral | Motivasi | Malaysia Blogger Influencer & Content Writer



Aneka Resepi Kek Viral Untuk Jualan

resepi-kek-viral-untuk-jualan


1. RESEPI COKLAT VELVET HORLICK MOIST CHEESE LELEH 


Bahan-Bahan : A (Sukatan untuk 20-25 box)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1sb cuka masakan
  • 1 sk emolco coklat
  • biarkan 10 minit.. 5 biji telur
  • 1 sb ovalate
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 sk esen vanila
  • 1 sk emulco red velvet
Mix semua bahan diatas hingga kembang dan gebu.

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1sk soda bikarbonat
  • 1 sk garam halus
  • 1 sk baking powder
Kesemua bahna diayak bersama. Ketepikan.

  • 1 cawan majerin cair
  • 1/2 cawan susu segar + cuka tadi (A)

Masukkan bahan ini ke dalam mixer, mix perlahan.

Matikan mixer dan masukkan tepung kacau lagi dan masukkan 1/2 cawan air panas kacau lagi bagi sebati.

Masukkan ke dalam acuan sebanyak 1/4

Panaskan kukusan dan kukus selama 15 minit guna api besar.

Jangan lupa tutup permukaan dengan wrapping plastic.

TOPPING
  • 500 gm cream cheese jenama tartura
  • 1/2 tin susu pekat 1cawan
  • 1 cawan susu segar
  • 1 cawan whipping cream
Blender hingga sebati.

Tuangkan atas kek cucuk-cucuk pakai garfu

Ayakkan horlicks atas kek kemudian

Parut cheddar cheese dan tabur atas permukaan kek. Simpan di dalam freezer beku.

Sumber Resepi : Pakcu Kek



2. RESEPI GREENTEA CHEESE MELELEH 


Bahan-bahan A

  • 1sudu besar serbuk greentea flavour
  • sedikit air suam
Satukan dan kacau larut


Bahan-bahan diayak

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudukecil baking powder
  • 1/2 sudukecil soda bikarbonat
  • 1 sudukecil cream off tartar

Bahan dimix gebu C

  • 8 biji telur
  • 1 cawan 1/2 gula halus(180g)
  • 1sudubesar ovalate
  • bancuhan green tea tadi
  • pewarne hijau epal sedikit
Mix sampai gebu

Masukkan tepung sedikit demi sedikit

Dah sebati masukkan minyak masak 1/2 cawan (180g)

Dah sebati matikan mixer dan kacau guna tangan

Panaskan pengukus. Masuk dalam bekas sq 450. Kemudian, kukus 10 minit api besar

Apabila dah masak tebalikkan kek


TOPPING
  • 1sudubesar green tea bancuh sikit dengan air suam
  • 500g cream cheese
  • 2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan whiping dairy
  • 1/2 cawan susu segar

Blender semua kecuali green tea

Campurkan sedikit cheese dalam green tea untuk corak. Letak sedikit pewarne hijau

Tuang cheese atas kek dan tuang greentea untuk hiasan.

Sumber resepi : Azlina Ina Fans


3. KEK COKLAT MOIST CHEESE LELEH 

Bahan A

  • 1cawan serbuk koko
  • 1cawan susu cair
  • 1cawan susu pekat
  • 1cawan minyak masak
  • 1cawan gula


Bahan B (Diayak)

  • 1cawan setengah tepung gandum
  • 1sudu kecik baking powder
  • 1sudu kecik soda bikarbonat


Bahan C

  • Telur 3biji
  • ovelate 1sudu kecik

Blender telur dan ovelate. Taknak letak ovelate pun boleh je..kalau letak kek lagi gebu..

Campur kesemua bahan A panaskan atas api kacau hingga larut sebati je dan tutup api

Masukkan bahan B dan bahan C kedalam bahan A gaul sebati

Panaskan kukusan. Kukus dalam loyang 40minit ke 1jam nak kukus dalam bekas kecil-kecil pun boleh


Topping Cheese Leleh

  • 250gm cream cheese tatura
  • 1/4cawan susu cair (kalau nak topping lagi meleleh boleh guna 1/2 cawan susu cair)
  • susu pekat 4@5sudu besar

Campurkan kesemua blender hingga sebati

Tuang topping ke atas kek yang dah sejuk. Kemudian, parut keju cheddar

Sumber Resepi : Raja Amanina


4. RESEPI MINI CHEESECAKE

Bahan-bahan (Base) 

  • 3 cup biskut marie - kisar halus
  • 1/2 cup butter - cairkan

Tuang butter dalam adunan biskut marie. Gaul sebati. Sudukan dalam paper cup, tekantekan bagi padat, simpan dalam peti ais sekejap.


Kek keju

  • 250gm cream cheese
  • 2 bj telur
  • 1/2 cup gula (saya pakai 3sb saja)
  • 1/2 sb jus lemon
  • 1 1/2 sb tepung gandum


Putar cream cheese dan gula. Masukkan telur dan putar. 

Masukkan jus lemon, tepung. Gaul sebati. Sudukan atas adunan biskut marie tadi. Bakar 160/16 minit. Hias dengan topping pilihan. 


Sumber resepi : Wan Suryana


5. RESEPI CUPCAKE COKLAT (GUNA BLENDER)

Bahan A (Diayak)

  • Tepung gandum 2 cawan
  • Baking powder 1 sudu teh
  • Soda bikarbonat 1 sudu teh

Bahan B

  • Minyak masak 1 cawan
  • Serbuk Koko 1 cawan
  • Susu pekat 1 cawan

Kacau bagi sebati. Hilang ketulan serbuk koko tu ye


Bahan C

  • Telur gred B@A 2 biji
  • Air sejuk Dr peti sejuk 1 cawan
  • Gula 3/4 cawan
Blender bagi hancur gula. Anggaran 3 ke 4 minit.

Seterusnya, campurkan bahan A dan B ke dalam Bahan C. Kacau sebati ye. Masa ni nak tambah badam boleh masukkan sekali. Lemak-lemak sedap

Boleh masukkan dalam loyang atau cup kecil. Bakar suhu 160/masa 40minit. Ikut oven masing-masing.

Kukus api besar dalam 50 minit. Kalau tak masak boleh panjangkan sikit masa.



6. RESEPI KEK RED VELVET CORNETTO

Bahan A
  • majerin di cair kan sukat 1 cawan

Bahan B
  • 1 cawan susu segar
  • 1sb cuka masakan mak guna jalen atau hilal
  • 2sb pewarna merah serbuk
  • 1 sk soda bikarbonat
Satukan semua dan biarkan selama 5 minit.


Bahan C

  • 5 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 sb ovalate
  • 2sk esen vanila
Mix sampai kembang gebu


Bahan D (Diayak)

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1sk baking powder
  • 1/2 sb serbuk koko

Okay dah kembang telur tadi slow kan mixer. Kemudian, masukkan B ke dalam C sampai habis ya

Baru tambah bahan A sikit-sikit sampai habis.

Akhir sekali, masukkan bahan D sampai habis

Kukus sq 450 dalam 10 minit.


Topping
  • 300g dark compound beryls
  • 2sb majerin
  • 2 cawan whipping dairy

Masuk loyang dan masuk oven atau pengukus

Whiskan dan tambah 3 sb nutella hazel kacau rata biarkan 1 jam

  • 500g cream cheese
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan whipping dairy
  • 1 cawan 1/2 susu segar
Blender sebati kemudian tuang atas kek dan sejuk beku kan kek

Keluarkan tuang ganace lorek nutella dan tepi-tepi crumble dari lebihan kek red velvet itu sendiri


Sumber Resepi : Azlina Ina Fans




Klik Join & Subscribe Channel Telegram di bawah untuk ilmu dan info bermanfaat

Kiosk Bantuan MySejahtera, WTC Kuala Lumpur

Sesiapa dalam kalangan korang yang mempunyai masalah dengan akaun MySejahtera? Dah berkali-kali minta bantuan melalui helpdek di MySejatera tetapi belum lagi jumpa jalan penyelesaian bolehlah terus ke Kiosk Bantuan MySejahtera yang dibuka di WTC, Kuala Lumpur.

kiosk-bantuan-mysejahtera


TUJUAN KIOSK BANTUAN MYSEJAHTERA

Kiosk Bantuan MySejahtera dibuka bagi memberi kemudahan kepada pengguna aplikasi MySejahtera untuk menyelesaikan masalah MySejahtera atau ajukan pertanyaan berkenaan MySejahtera.

 

MASALAH MYSEJAHTERA

Orang ramai yang ada masalah di aplikasi MySejahtera seperti berikut adalah dipelawa untuk hadir ke Kiosk Bantuan MySejahtera nanti:

  •  Masalah login akaun
  • Tidak dapat klik mana-mana butang
  • Soalan berkaitan pendaftaran vaksin kanak-kanak
  • Kesalahan masukkan nombor kad pengenalan/ pasport untuk pendaftaran vaksin tanggungan
  • Soalan berkaitan pertukaran jenis vaksin
  • Masalah hapus akaun & akaun baru
  • Soalan berkenaan penerimaan dos di dalam dan luar negara
  • Berkenaan status MySejahtera
  • Janji temu vaksinasi penggalak
  • Laporan keputusan makmal setelah disahkan positif Covid-19
  • Kategori risiko/ penilaian kesihatan
  • Masalah mengimbas kod QR atau daftar masuk
  • Atau hal-hal lain berkaitan

Jangan lupa untuk bawa bersama kad fizikal vaksinasi atau sebarang dokumen berkaitan. Patuhi SOP yang telah ditetapkan dan pakai pelitup muka dengan betul semasa hadir di Kiosk Bantuan ini.

Jawatan Kosong di Institut Pendidikan Guru (IPGM, KPM)

Institut Pendidikan Guru Malaysia, Kementerian Pendidikan Malaysia (IPGM, KPM) dengan ini mempelawa calon-calon Warganegara Malaysia berstatus Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (Jawatan Akademik & Pegawai Pengurusan) yang berkelayakan dalam bidang-bidang berkaitan untuk mengisi jawatan tetap di semua Kampus Instititut Pendidikan Guru.

jawatan-kosong-ipg-kpm-2022

KEKOSONGAN JAWATAN DI INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KPM

Jawatan kosong bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) :

1. Pensyarah (DG44/48/52)
2. Jurulatih Kokurikulum (DG44/48/52)
3. Pegawai Pengurusan Institut Pendidikan Guru (IPG), KPM (DG41/42/44)

Tarikh Akhir Permohonan 25 Feb 2022


CARA-CARA MEMBUAT PERMOHONAN

1. Permohonan hanya boleh dibuat secara dalam talian (online) di alamat https://sgmy.moe.gov.my/myMohon mulai 8 Februari 2022.

2. Pemohon perlu melengkapkan permohonan dalam talian, mencetak borang permohonan daripada sistem dan dapatkan pengesahan dan sokongan daripada Pengetua/ Guru Besar dan Pengarah JPN.

3. Permohonan akan ditapis berdasarkan syarat kelayakan dan kriteria yang telah ditetapkan oleh KPM. Sila sertakan semua salinan dokumen/ sijil (perlu disahkan oleh Pegawai dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional - Kumpulan A) seperti berikut: 

a. Resume terkini; 
b. Kad Pengenalan; 
c. Salinan Buku Perkhidmatan Kerajaan yang telah dikemaskini; 
d. Sijil-sijil Akademik (SPM/ STPM/ Ijazah Sarjana Muda/ Sarjana/ PhD); 
e. Sijil-sijil Kokurikulum/ Penglibatan NGO; 
f. Sijil Kelayakan Profesional (sekiranya ada); 
g. Testimonial/ Pengesahan Kerja daripada majikan;


Borang permohonan yang lengkap diisi hendaklah dikemukakan dan diterima sebelum atau pada 25 Februari 2022 (Jumaat) ke alamat berikut : 

Unit Pengurusan Sumber Manusia
Institut Pendidikan Guru Malaysia
Kementerian Pendidikan Malaysia
Aras 1-3, Blok 2250, Jalan Usahawan
63000 Cyberjaya, Selangor

Maklumat berkaitan status permohonan yang berjaya dipanggil temuduga boleh disemak menerusi https://sgmy.moe.gov.my/myMohon mulai 28 Mac 2022 (Isnin).

Sumber : portalmalaysia (Iklan Penuh)


Maklumat Lanjut:
Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia atau hubungi talian 03-8312 6666/ 6644/ 6613.


CIMB BANK ESTATEMENT VIA EMAIL OR CIMB CLICKS

We’ve made it easy for you to receive free electronic statement (eStatement) for your eligible CIMB Deposit accounts, Credit Card accounts and Loan/Financing accounts. We encourage our customers to make the switch to help us drive the reduction of paper consumption and promote contactless services especially in this current environment. 

For your security and convenience, the eStatement(s) are password protected and are accessible via most mobile devices and computers.

estatement-cimb-bank

Benefits of eStatement:

  • Up to 18 months of extended access to electronic statements
  • Email notification when your new statement is available 
  • Added protection against identity theft

eStatement Conversion

The Bank will no longer be sending paper statements to you, please refer to the date communicated via sms/eDM. For more information, refer to Frequently Ask Questions (FAQs) below.


1. I received an SMS on deposit(s) eStatement. What does this mean?

The Bank will no longer send your deposit(s) account(s) statements via paper statements with effect from the date notified to you in the SMS/eDM. Please view your deposit(s) account(s) eStatement via CIMB Clicks and/or at your email address upon subscription via CIMB Clicks for Email Statement Delivery.

2. I prefer to receive paper statement, can I request for paper statements for my deposit(s) account(s)?

Yes, you may follow these steps to switch to paper statement:
  • Step 1: Login to CIMB Clicks www.cimbclicks.com.my
  • Step 2: Select Services > eStatement > Click on ‘Stop/Resume Paper Statement
  • Step 3: Select ‘Resume’
  • Step 4: Accept Declaration, and select ‘I Agree & Confirm’

After following the steps above to switch to paper statement, you will receive paper statements in the following month statement cycle. Alternatively, you may visit to your nearest CIMB Branch to request to switch to paper statement.

3. How can I view my deposit(s) account(s) eStatement via CIMB Clicks?

Login to CIMB Clicks and view your monthly deposit(s) account(s) statement by following the below steps:

  • Step 1: Login to CIMB Clicks www.cimbclicks.com.my
  • Step 2: Select Services > eStatement > Click on ‘View eStatement
  • Step 3: Select the month
  • Step 4: Download the statement.

4. How do I request for eStatement to my email address?

Please follow these steps to subscribe for Email Statement Delivery:
  • Step 1: Login to CIMB Clicks www.cimbclicks.com.my
  • Step 2: Select Services > eStatement > Click on ‘Email Statement Delivery’
  • Step 3: Key in email address & password for your Email Statement
  • Step 4: Select ‘Yes’ to accept the Terms & Conditions > Select ‘I Agree & Confirm’
  • Step 5: Perform TAC verification and click ‘Confirm’.

5. How do I update my email address for eStatement?

Please follow these steps to update your email address for Email Statement Delivery:
  • Step 1: Login to CIMB Clicks www.cimbclicks.com.my
  • Step 2: Select Services > eStatement > Click on ‘Email Statement Delivery’
  • Step 3: Update Email / Password for your Email Statement & perform TAC verification to confirm.

𝗛𝗘𝗕𝗔𝗛𝗔𝗡 𝗞𝗘𝗣𝗨𝗧𝗨𝗦𝗔𝗡 𝗧𝗘𝗠𝗨 𝗗𝗨𝗚𝗔 𝗣𝗘𝗡𝗚𝗔𝗠𝗕𝗜𝗟𝗔𝗡 𝗞𝗛𝗔𝗦 𝗣𝗘𝗚𝗔𝗪𝗔𝗜 𝗣𝗘𝗥𝗞𝗛𝗜𝗗𝗠𝗔𝗧𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗡𝗗𝗜𝗗𝗜𝗞𝗔𝗡 𝗚𝗥𝗘𝗗 𝗗𝗚𝟰𝟭 𝗦𝗘𝗖𝗔𝗥𝗔 𝗢𝗡𝗘-𝗢𝗙𝗙 𝗧𝗔𝗛𝗨𝗡 𝟮𝟬𝟮𝟭

spp-dg41

Keputusan temu duga ini khas bagi calon Pengambilan Khas Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 Secara One-Off bagi Fasa 1, Fasa 2 dan Fasa 3 yang telah menerima keputusan “Calon Perlu Mengemukakan Dokumen Sebelum 15 Disember 2021” dan “Tertakluk Kepada Kelulusan Mesyuarat Suruhanjaya”.

Calon boleh membuat semakan keputusan temu duga melalui pautan berikut : SEMAKAN KEPUTUSAN TEMUDUGA 

Surat Arahan Penempatan akan dikeluarkan oleh KPM.


TINDAKAN CALON SELANJUTNYA :

1. Calon yang berjaya perlu memuat turun, menyimpan dan mencetak Surat Tawaran Lantikan dan Pakej Setuju Terima Tawaran (PSTT) dalam tempoh enam (6) minggu sahaja daripada tarikh hebahan ini dibuat. 

2. Suruhanjaya hanya akan mengemukakan sekali sahaja surat tawaran pelantikan ini dan menjadi tanggungjawab calon untuk menyimpan surat berkenaan dengan baik serta selamat. 

3. Untuk makluman, PSTT hendaklah dihantar kepada Ketua Jabatan masing-masing seperti yang dinyatakan dalam Surat Arahan Penempatan oleh KPM.

4. Sekiranya terdapat sebarang kesilapan alamat pada surat tawaran tersebut, calon dimohon untuk menghantar e-mel pemakluman kepada alamat guru@spp.gov.my.

5. Sila kemukakan alamat yang betul berserta nombor kad pengenalan dan nombor telefon untuk dihubungi dalam e-mel tersebut. SPP akan menghubungi calon apabila surat tawaran tersebut telah dikemas kini dan boleh dicetak semula.


Sumber : Facebook SPP

Senarai Tarikh Cuti Umum & Cuti Sekolah KPM Tahun 2020

kalender-2022

Bulan Januari 2022

Senarai Cuti Bulan Januari 2022
  • 1 Januari 2022 (Sabtu) Tahun Baru 2022 : Semua negeri. kecuali Kelantan, Kedah, ,Perlis, Johor dan Terengganu

  • 14 Januari 2022 (Jumaat) : Hari Keputeraan Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Negeri Sembilan

  • 18 Januari 2022 (Selasa) Hari Thaipusam : Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Perak, Kedah, Negeri Sembilan, Johor dan Pulau Pinang

Bulan Februari 2022

Senarai Cuti Bulan Februari 2022
  • 1 Februari 2022 (Selasa) : Hari Wilayah Persekutuan Putrajaya, Kuala Lumpur dan Labuan

  • 1 Februari 2022 (Selasa) : Tahun Baru Cina -Semua Negeri

  • 2 Februari 2022 (Rabu) : Tahun Baru Cina (Hari Kedua) – Semua Negeri


Bulan Mac 2022

Senarai Cuti Bulan Mac 2022
  • 1 Mac 2022 (Selasa) : Israk dan Mikraj – Negeri Sembilan, Kedah Dan Perlis

  • 4 Mac 2022 (Jumaat) : Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu -Terengganu

  • 23 Mac 2022 (Rabu) : Hari Keputeraan Sultan Johor – Johor


Bulan April 2022

Senarai Cuti Bulan April 2022
  • 3 April 2022 (Ahad) : Awal Ramadhan* – Johor, Kedah dan Melaka

  • 15 April 2022 (Jumaat) : Good Friday – Sabah dan Sarawak

  • 15 April 2022 (Jumaat) : Hari Pengisytiharan Melaka Sebagai Bandaraya Bersejarah Melaka

  • 19 April 2022 (Selasa) : Hari Nuzul Al-Quran -Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor, Terengganu

  • 26 April 2022 (Selasa) : Hari Keputeraan Sultan Terengganu-Terengganu


Bulan Mei 2022

Senarai Cuti Bulan Mei 2022
  • 1 Mei 2022 (Ahad) : Hari Pekerja-Semua Negeri

  • 3 Mei 2022 (Selasa) : Hari Raya Puasa (Aidilfitri)*- Semua Negeri

  • 4 Mei 2022 (Rabu) : Hari Raya Puasa (Aidilfitri) Hari Kedua* – Semua Negeri

  • 15 Mei 2022 (Ahad) : Hari Wesak- Semua Negeri

  • 17 Mei 2022 (Selasa) : Hari Ulang Tahun Keputeraan Raja Perlis – Perlis

  • 22 Mei 2022 (Ahad) : Hari Hol Pahang – Pahang

  • 30 Mei 2022 ( Isnin) : Pesta Kaamatan (Pesta Menuai) – Sabah dan Labuan

  • 31 Mei 2022 (Selasa) : Pesta Kaamatan (Pesta Menuai) – Sabah dan Labuan


Bulan Jun 2022

Senarai Cuti Bulan Jun 2022
  • 1 Jun 2022 (Rabu) : Perayaan Hari Gawai Dayak – Sarawak

  • 2 Jun 2022 (Khamis) : Perayaan Hari Gawai Dayak – Sarawak

  • 6 Jun 2022 (Isnin) : Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong – Semua Negeri

  • 19 Jun 2022 (Ahad) : Hari Keputeraan Sultan Kedah – Kedah


Bulan Julai 2022

Senarai Cuti Bulan Julai 2022
  • 7 Julai 2022 (Khamis) : Hari Ulang Tahun Pengisytiharan Tapak Warisan Dunia – Pulau Pinang (Penang)

  • 9 Julai 2022 (Sabtu) : Hari Jadi Yang Di-Pertua Negeri Pulau Pinang – Pulau Pinang (Penang)

  • 9 Julai 2022 (Sabtu) : Hari Arafah – Terengganu

  • 10 Julai 2022 (Ahad) : Hari Raya Korban /Haji/ Aidiladha *Semua Negeri

  • 11 Julai 2022 (Isnin) : Hari Raya Korban /Haji/ Aidiladha (Hari Kedua) Kelantan, Kedah, Perlis dan Terengganu

  • 22 Julai 2022 (Jumaat) : Hari Sarawak – Sarawak

  • 30 Julai 2022 (Sabtu) : Awal Muharam – Semua Negeri

  • 30 Julai 2022 (Sabtu) : Hari Keputeraan Sultan Pahang – Pahang


Bulan Ogos 2022

Senarai Cuti Bulan Ogos 2022
  • 24 Ogos 2022 (Rabu) : Hari jadi Yang Di-Pertua Negeri Melaka – Melaka

  • 31 Ogos 2022 (Rabu) : Hari Kebangsaan (Kemerdekaan) – Semua Negeri


Bulan September 2022

Senarai Cuti Bulan September 2022
  • 3 Sept 2022 (Sabtu) : Hari Hol Almarhum Sultan Iskandar – Johor

  • 16 Sept 2022 (Jumaat) : Hari Malaysia- Semua Negeri


Bulan Oktober 2022

Senarai Cuti Bulan Oktober 2022

  • 1 Oktober 2022 (Sabtu) : Hari Jadi Yang Di-Pertua Negeri Sabah – Sabah

  • 8 Oktober 2022 (Sabtu) : Hari Jadi Yang Di-Pertua Negeri Sarawak – Sarawak

  • 9 Oktober 2022(Ahad) : Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)- Semua Negeri

  • 24 Oktober 2022(Isnin) : Hari Deepavali – Semua Negeri kecuali Sarawak


Bulan November 2022

Senarai Cuti Bulan November 2022
  • 4 November 2022 (Jumaat) : Hari Keputeraan Sultan Perak – Perak

  • 11 November 2022 (Jumaat) : Hari Keputeraan Sultan Kelantan – Kelantan

  • 12 November 2022 (Sabtu) : Hari Keputeraan Sultan Kelantan (Hari Kedua)- Kelantan


Bulan Disember 2022

Senarai Cuti Bulan Disember 2022
  • 11 Disember 2022 (Ahad) : Hari Keputeraan Sultan Selangor – Selangor

  • 25 Disember 2022 (Ahad) :Hari Krismas – Semua Negeri


Sumber : harianpost

Resepi Ayam Percik Simple

 


Bahan-Bahan :

  • Seekor Ayam (potong 4 bahagian)
  • 5 ulas Bawang putih
  • 2 biji Bawang besar
  • 2 inci Halia
  • 3 batang Serai
  • Sedikit Cili kisar
  • 1sudu Serbuk kunyit
  • 1 ketul Gula kerek
  • Sedikit Garam
  • Santan kotak
  • Madu


Cara-cara memasaknya :

  1. Blender bawang besar, bawang putih, halia dan serai.. Tumis bahan blend tadi.

  2. Masukkan cili kisar, serbuk kunyit, gula kerek dan garam.

  3. Masak seketika.. Ambil ayam masukkan dalam kuah tadi.

  4. Siram ayam dengan kuah sambil tu kelar-kelar/tikam-tikam ayam tadi supaya kuah meresap ke dalam isi ayam.

  5. Bila ayam sudah separuh masak, angkat dan bakar ayam tersebut.

  6. Terpulanglah la nak bakar menggunakan arang ka, oven ka atau pemanggang ajaib ka.. Bakar sehingga garing.

  7. Lebihan kuah tadi, masukkan santan dan madu.. Masak sehingga pekat.. Ambil kuah tadi siram ke atas ayam. 

Sumber : dapurcheda

resepi-ayam-percik

Klik Join & Subscribe Channel Telegram di bawah untuk ilmu dan info bermanfaat

Info Ibu Hamil & Bayi | Resepi Viral | Motivasi | Malaysia Blogger Influencer & Content Writer



Resepi Daging Masak Lada Hitam (Black Pepper)

daging-masak-lada-hitam



Bahan-bahan:

  • Daging
  • Bawang putih 4 ulas (ditumbuk)
  • Bawang holland 2 biji
  • Serbuk kunyit 1 sudu kecil
  • Sos black pepper
  • Lada hitam 2 sudu (ditumbuk)
  • Capsicum hijau 1 biji
  • Tomato 2 biji
  • Carrot (optional)
  • Daun bawang (optional)
  • Garam / Perasa
  • Gula
  • Minyak masak


Cara-Cara Menyediakan :

  1. Rebus daging smpai empuk. Bila air dah kering masukkan minyak masak, serbuk kunyit dan kacau seketika. Kemudian masukkan bawang putih.

  2. Masukkn sos blackpepper & lada hitam yang dah ditumbuk. Kemudian masukkan garam dan gula secukupnya.

  3. Setelah itu, masukkan pula lobak, lada, capsicum. Agak-agak sayur dah lembut, masukkan pula tomato, bawang holland dan daun bawang.

Kredit: Fatimah Ibrahim

Klik Join & Subscribe Channel Telegram di bawah untuk ilmu dan info bermanfaat

Info Ibu Hamil & Bayi | Resepi Viral | Motivasi | Malaysia Blogger Influencer & Content Writer



Contoh Soalan & Jawapan (PSEE) Pembantu Antidadah Gred S19

Assalamualaikum

Bismillah


Di sini saya sertakan Contoh Soalan & Jawapan (PSEE) Pembantu Antidadah Gred S19 












Copyright © 2020 | All Rights Reserved.
Design by Sii Nurul