Responsive Ad Slot

JAWATAN KOSONG PEGAWAI EKSEKUTIF (AUDIT) TEKUN NASIONAL

Lantikan kontrak untuk menjadi Pegawai Eksekutif TEKUN Nasional yang ditugaskan untuk menjalankan kerja-kerja dan tugas sebagai juruaudit.

Calon WAJIB mempunyai pengalaman minima setahun (1) tahun dalam bidang audit & akaun (accounting).

Sebagai seorang juruaudit, objektif tugas calon adalah untuk melindungi aset dan kepentingan TEKUN Nasional dengan memastikan pematuhan prosedur kawalan dalaman dan peraturan syarikat dan juga SOP / undang-undang sedia ada.

JAWATAN KOSONG PEGAWAI EKSEKUTIF (AUDIT) TEKUN NASIONAL

JAWATAN PEGAWAI EKSEKUTIF (AUDIT) TEKUN NASIONAL


KELULUSAN PENDIDIKAN

WAJIB mempunyai Ijazah Sarjana Muda (Degree) ATAU Diploma dalam bidang PERAKAUNAN / KEWANGAN, keutamaan kepada calon yang mempunyai latar belakang dan pengalaman sebagai juruaudit,


TUGASAN KERJA

  • Memastikan pematuhan dengan prosedur kawalan dalaman (SOP) yang telah ditetapkan dengan memeriksa rekod, laporan, amalan operasi dan dokumentasi.
  • Mengesahkan aset dan liabiliti dengan membandingkan item kepada dokumentasi;
  • Menyelesaikan kerja audit dengan mendokumenkan ujian dan penemuan audit;
  • Menilai kecukupan sistem kawalan dalaman dengan melengkapkan soal selidik audit;
  • Mengekalkan sistem kawalan dalaman dengan mengemaskini program audit dan soal selidik,
  • Mengesyorkan dasar dan prosedur baru;
  • Menyampaikan penemuan audit dengan menyediakan laporan akhir, membincangkan penemuan dengan pihak Jabatan Audit serta pihak Pengurusan TEKUN Nasional;
  • Memenuhi keperluan undang-undang negara, negeri, dan syarikat dengan mengkaji undang-undang keselamatan sedia ada dan baru, menguatkuasakan pematuhan kepada keperluan,
  • Menasihati pengurusan mengenai tindakan susulan yang diperlukan bagi mencegah dan memperbaiki penemuan audit;
  • Menyediakan laporan audit dan kawalan khas dengan mengumpulkan, menganalisis, dan meringkaskan maklumat operasi dan trend;
  • Mempunyai pengetahuan profesional dan teknikal mengenai sektor kewangan, terutamanya dengan prosedur kutipan, pinjaman & pengurusan kewangan;
  • Boleh bekerja secara berpasukan dengan mencapai objektif seperti yang diperlukan;
  • Perlu kerja luar apabila diperlukan;
  • Mempunyai perwatakan menarik, sikap kerja yang baik dan berdisiplin serta mematuhi undang-undang syarikat.

Ditempatkan di Ibu Pejabat TEKUN Nasional.

*Kemasukan segera!
*Calon WAJIB meletakkan gambar muka dalam resume.
*Setiap resume akan dinilai, sila kemaskini segala maklumat pendidikan, skill, kemahiran yang ada agar peluang calon terpilih untuk dipanggil menghadiri temuduga tinggi.
*WAJIB attach resume terkini sahaja, tak perlu hantar motivation letter.

TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 07 APRIL 2021

Klik APPLY JAWATAN untuk memohon.


Resepi Kek Coklat Lapis Cheese Sedap & Moist

Resepi Kek Coklat Lapis Cheese Sedap & Moist

Bahan A
  • 2 bji telur
  • 1 cawan gula castor
  • Esen vanilla
~ Mix dulu bgi kembang.. Dan nampak putih sikit adunan tu


Bahan B
  • 1 cawan minyk jagung
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat / setengah cawan kalau nak kurang manis

Bahan Ayak
  • 1 cawan serbuk koko.. (guna van houten)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sdb baking powder
  • 1 sdk soda
Bahan Cheese
  • 250g cheese tatura
  • 3 sdb susu cair
  • 3 sdb susu pekat
  • 3 sdb gula castor
  • 3 sdb tepung gandum
  • 1 bji telur
~ Mix semua ni sehingga kembang sebati. Kemudian ketepikan dulu.


Cara-Cara Penyediaan 

1. Panaskan kukusan. Guna Loyang 8 inci yang disapu dengan minyak. Lapikkan dengan baking paper

2. Adunan gula telur dah kembang Masukkan bahan B. Mix je sekejap bagi sebati. Setelah itu, masukkan bahan ayak sedikir demi sedikit.

3. Guna senduk je untuk kaup balik adunan.

4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Gaul sebati. 

5. Tuang adunan pertama dalam loyang. Kukus selama 25 minit. Semasa mengukus angkat tudung kukusan 7 minit sekali untuk elakkan air kukusan menitis atas kek..

6. Apabila kek dah masak. Cucuk sikit dengan lidi sebelum tuang adunan cheese.

7. Tuang separuh je adunan cheese ke atas kek. Kukus selama 25 minit. Tinggal sikit lebihan cheese utk kita lorek lapisan atas nanti

8.  Apabila adunan cheese dah masak. Cucuk-cucuk manja adunan cheese dengan garpu. Tuang pula adunan coklat atas lapisan. Jangan tuang habis. Tinggalkan sikit untuk kita lapis kn dengan adunan cheese kat atas nanti.

9. Kukus selama 25minit atau sehinggan masak. Pastikan air tidak menitis pada kek kalau nak cantik. 

10. Akhir sekali, ambil 1sd adunan cheese. Tuang kat tengah-tengah kek. Kemudian tuang adunan coklat pula. Ulang sampai habis secara berselang seli. Ambik lidi lakarkan je atas tu ikut suka. Kukus selama 30 minit. Siap untuk dihidang!

Kredit resepi asal : ieda jahaya


Jawatan Kosong Pembantu Operasi (MySTEP) Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional

 

Jawatan Kosong Pembantu Operasi (MySTEP)

Jawatan Kosong Pembantu Operasi (MySTEP) Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional (JPNIN)

  • Jawatan : Pembantu Operasi (P/O) - KONTRAK 
  • SKIM : Personal MySTEP
  • Jabatan : Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional (JPNIN)
  • Kumpulan Perkhidmatan : Pelaksana
  • Klasifikasi Perkhidmatan : Pentadbiran & Sokongan
  • Penempatan : Pejabat Negeri / Tabika Perpaduan
  • Kadar Upah : RM1,400 - RM1,600
  • Elaun : Tiada
  • Jumlah kekosongan : 6 Kekosongan (25 Calon Simpanan)
  • Tempoh Perkhidmatan : 6 bulan - 1 tahun


Syarat Kelayakan 

  • Terbuka kepada WANITA SAHAJA

  • Warganegara Malaysia (18 - 35 tahun)

  • Terhad kepada pemastautin di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor, & Wilayah Persekutuan Putrajaya sahaja.

  • Memiliki kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek BM pada peringkat SPM/Sijil Vokasional Malaysia

Deskripsi Tugas & Cara Momohon Jawatan

Jawatan Kosong Pembantu Operasi (MySTEP)

Klik untuk lihat Iklan Penuh Jawatan 

Resepi Ayam Goreng Gunting Rangup

“Krup..krup” bila dia masuk dalam mulut..

Ayam gunting, rangup diluar, Iembut dan juicy d idalam. Tak susah, guna tepung goreng serbaguna bestari je hihi. Dah tak payah pergi pasar malam. 

Resepi Ayam Goreng Gunting Rangup

Bahan-Bahan
  • Isi dada ayam yg telah dileperkan
  • Tepung serbaguna bestari
  • 1 sk soda bikarbonat
  • Telur
  • garam

Cara-Cara Penyediaan

1. Golek isi ayam pada tepung

2. Celup ayam dengan telur yang dicampur dengan garam.

3. Golek semula pada tepung sehingga ayam dilaut penuh dengan tepung. 

4. Goreng dengan minyak panas (tenggelam)

5. Settle dan selamat mencuba. 


kredit: Salimah Olie

Contoh Copywriting Paling Cun Untuk Orang Bisnes

Copywriting adalah perkara penting dalam pemasaran terutamanya dalam pemasaran online. Memandangkan penjual tidak mendekati pembeli secara berhadapan untuk mempromosikan produk atau servisnya apabila berurusan atas talian, maka copywriting digunakan sebagai elemen untuk ‘mendekati’ pembeli.

Copywriting adalah satu bentuk penulisan mempromosikan sesuatu bertujuan untuk menarik perhatian dan memujuk seseorang untuk mengambil sesuatu tindakan, contohnya membuat pembelian. Ia boleh digunapakai dalam sales letter (surat jualan) dalam email marketing, diletakkan dalam landing page (sales page), ditulis dalam post Facebook (Facebook ads) dan lain-lain.

Contoh Copywriting Paling Cun Untuk Orang Bisnes

Di sini admin sedaya upaya untuk membina ayat promosi iklan yang sesuai digunakan oleh semua cabang bisnes. Oleh kerana admin adalah seorang ahli blogger sepenuh masa yang bekerja sebagai freelance writer jadi copywriting ini lebih kepada ayat untuk orang minat berbisnes.

Contoh 1

Jika nak berbisnes anda harus lah ada ciri-ciri berikut:
  • Pantas ambil tindakan
  • Jangan beri alasan
  • Tidak berputus asa
  • Bersikap terbuka
  • Rajin berusaha
  • Ingin memajukan diri
  • Sukakan cabaran
  • Kuat semangat
Jika tidak anda belum layak bergelar usahawan. Sila pm segera kerana kami menyediakan platform
yang terbaik di Malaysia setakat ni.

Contoh 2

Harga barang dah banyak naik. 
Minyak, gula, susu, tepung, garam.

Cuba bandingkan 10 tahun lalu, duit RM50 berapa banyak barang keperluan yang boleh kita beli? Kalau belanja pagi petang tu masih ada lagi baki kan.

Zaman sekarang, cuba lah pergi kedai atau pasaraya dengan bawak duit yang sama. Agak-agak ada baki tak? Rasanya siap kena tambah lagi kan. Jadi bagaimana dengan gaji bulanan anda?

RM1000 dulu dengan RM1500 sekarang ada beza tak? Betul tu..mana cukup bang, hidup kat bandar serba serbi nak guna duit. 10 tahun kerja ada simpanan tak? Kalau ada kecemasan nak guna duit..

Anda ada beli insuran tak. Pening kan nak fikir semua tu.
Jangan risau, PM saya sekarang, saya tunjuk kan cara berbisnes yang tak payah nak pening kepala.. tidur lena tiap malam. 

Contoh 3

Perbezaan budaya bisnes orang kita dengan orang cina adalah :
  • mereka pilih bisnes yang susah untuk pesaing untung lebih
  • bisnes mereka pasti laku dan wajib orang beli
  • kadang untung kecik je,tapi sekali orang beli berlori-lori
  • kalau buat, mesti all out dan tidak separuh jalan
  • latihan bisnes mereka dapat dari sejak kecil lagi
  • kita lihat anak mereka tidur, makan, study kat kedai tu je
  • mereka di ajar berjimat dan hargai setiap sen yang mereka dapat
Maka tak hairan lah mereka berjaya membina empayar perniagaan yang besar dalam sekelip mata.
Mereka tak belajar tinggi pun boleh warisi perniagaan dari kedua ibu bapa. Cuma perlu perbaiki apa yang kurang dan memajukan lagi bisnes tersebut.

Tapi konsep masih lagi sama, tidak berubah sampai ke zaman berzaman. Nak bisnes cara orang cina?
Pasti untung dan boleh kaya raya maa~

Contoh 4

Masalah...............?
Kami boleh selesaikan dengan produk.............! amat berkesan untuk hapuskan...................dalam masa
beberapa...................saja!

Cepat,tempah segera hari ini dan nikmati harga diskaun yang lebih menguntungkan. Harga biasa RM....... untuk tempoh yang terhad anda cuma perlu bayar RM....... sahaja untuk dapatkan produk.............. kami.

Sila buat tempahan anda disini...............atau hubungi agen kami yang berhampiran anda.

Contoh 5

Mahu kah anda kalau saya bagi tawaran Percuma? 
Dengan pembelian produk dari syarikat kami anda layak untuk mendapatkan satu lagi produk secara
percuma!

Ya,betul anda tidak perlu bayar 1 sen pun untuk produk kedua tersebut. 
Tiada had pembelian dan tiada syarat yang menyusahkan.

Tawaran beli 1 Percuma 1 sah sehingga 12 tengah malam tahun baru 20XX.
Ini adalah sebagai menghargai kesetian anda selama ini yang telah menyokong kami dengan tidak berbelah bahagi.

Jom kita rebut tawaran berganda ini!



Resepi Kek Cawan Coklat Brownie Dengan Krim

Resepi Kek Cawan Coklat Brownie Dengan Krim

Bahan-bahan:
  • 4 auns coklat masakan (unsweetened), dicincang
  • 1/2 cawan mentega (unsalted), potong kepingan-keping
  • 1 1/4 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 biji telur (Gred A/B)
  • 3/4 cawan tepung serba guna
  • 1/4 sudu teh garam

Cara-Cara Penyediaan 

1. Panaskan ketuhar untuk 160° C

2. Susun 12 kertas cawan kek pada acuan.

3. Cairkan coklan dan mentega di dalam mangkuk secara double boil. (Coklat dan mentega di cairkan di dalam mangkuk yang diletakkan dalam periuk air yang mendidih, pastikan air yang mendidih tidak memasuki mangkuk)

4. Setelah coklat dan mentega cair sepenuhnya, tutup api dan sejukkan coklat tersebut seketika.

5. Setelah mencapai suhu bilik, masukkan gula, dan esen vanilla. Kacau rata.

6. Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis.

7. Masukkan garam dan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis dan sebati.

8. Setelah sebati, agihkan adunan ke dalam setiap cawan kek yang telah disusun tadi.

9. Bakar selama 20 minit/ masak (uji dengan lidi)

10. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sehingga suhu bilik.


Krim Putar Mentega Coklat
  • 1-2 sudu makan susu
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 6 sudu makan mentega lembut
  • 3/4 cawan serbuk gula (gula aising)
  • Coklat cip untuk hiasan.

1. Potong mentega kecil-kecil dan masukkan ke dalam mangkuk/ mesin pemutar.

2. Pukul/putar sehingga lembut dan berkrim.

3. Ayak serbuk koko dan gula ke dalam mangkuk/ mesin pemutar sedikit demi sedikit sehingga habis.

4. Setelah adunan sebati, masukkan susu dan kacau/putar rata.

5. Hias kek cawan yang telah dimasak tadi dengan Krim Putar Mentega Coklat seperti dalam gambar di atas. Tabur coklat cip untuk hiasan.


JAWATAN KOSONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT (MyIPO) (KONTRAK)

Seiring dengan kemajuan MyIPO yang dinamik, kami mempelawa warganegara Malaysia yang memenuhi kelayakan dengan penghasilan kerja berprestasi tinggi bagi mengisi kekosongan jawatan di Ibu Pejabat MyIPO Kuala Lumpur.

JAWATAN KOSONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT (MyIPO) (KONTRAK)

  • Klasifikasi : Perkhidmatan Harta Intelek
  • Kumpulan Perkhidmatan : Eksekutif
  • Gred : IP8
  • Skala Gaji : RM2,688.00 – RM9,630.00
JAWATAN KOSONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT (MyIPO) (KONTRAK)

PERANAN & TANGUNGJAWAB / DESKRIPSI TUGAS :

• Bertugas di Bahagian Pengurusan Maklumat;

• Melaksanakan kajian kesesuaian sistem maklumat sedia ada dan seterusnya menganalisa, mereka bentuk, membangun, melaksana dan menyelenggara sistem aplikasi di MyIPO;

• Melaksanakan proses pembangunan sistem aplikasi merangkumi fasa permulaan, analisis, rekabentuk, pembangunan, pengujian penerimaan dan pelaksanaan sistem selaras dengan Buku Panduan Kejuruteraan Sistem Aplikasi Sektor Awam (KRISA) MAMPU;

• Mentadbir, menyelenggara pangkalan data dan memastikan keselamatan, kebolehcapaian serta integriti data terjamin;

• Mengenal pasti, menguji dan menilai kesesuaian perisian/ tools yang terdapat di pasaran untuk kegunaan di dalam pembangunan sistem;

• Menyediakan spesifikasi program untuk tindakan pengaturcara komputer dan memastikan teknik, piawaian pengaturcaraan dan tatacara keselamatan dipatuhi;

• Menyesuaikan program yang sedia ada untuk memenuhi keperluan pengguna;

• Menyelaras sebarang bentuk penyediaan dokumentasi di setiap peringkat pembangunan sistem dari aspek panduan penggunaan dan dokumentasi teknikal;

• Mengenalpasti dan melaksanakan perubahan kepada aplikasi yang dibangunkan mengikut kesesuaian sistem berdasarkan spesifikasi keperluan pengguna;

• Mengurus dan merancang pelaksanaan back-up dan recovery bagi sistem dan pangkalan data;

• Menganalisa dan mengenalpasti tindakan penyelesaian terhadap masalah yang berkaitan dengan operasi server dan sistem yang berkaitan;

• Memberi khidmat sokongan teknikal dan latihan dalam penggunaan peralatan dan aplikasi ICT kepada pengguna;

• Bertanggungjawab dalam membangunkan website, sistem aplikasi dan pengaturcaraan menggunakan ASP.NET/ C#/ Visual Basic/ ColdFusion/ PHP/ jQuery/ Ajax/ HTML/ Javascript/;

• Berpengetahuan dalam pengaturcaraan berorientasikan objek;

• Berpengetahuan dalam pengurusan pangkalan data seperti Oracle, MySQL dan yang seumpama; dan

• Tugas-tugas lain yang diarahkan dari semasa ke semasa.

SYARAT KELAYAKAN : 

Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang sains komputer yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan

Kepujian Bahasa Malaysia/ Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.


SYARAT-SYARAT ASAS

Kami mempelawa calon-calon yang mempunyai kebolehan seperti berikut:-

Berkebolehan bertutur dan menulis dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dengan baik. Kebolehan menguasai bahasa lain adalah diberi keutamaan;

• Berkebolehan mengendalikan komputer di dalam word processing, spreadsheet dan powerpoint;

• Mempunyai sikap positif, kreatif, inovatif dan berkeyakinan tinggi;

Boleh bekerja sebagai satu pasukan serta boleh melakukan kerja-kerja di bawah penyeliaan yang minimum;

• Berkemampuan melakukan pelbagai tugas dalam masa yang ditetapkan dan boleh bekerja di bawah tekanan;

Kepujian Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;

• Warganegara Malaysia; Berumur 18 tahun dan ke atas pada tarikh tutup iklan; dan

• Kemahiran berkomunikasi di semua peringkat.


Permohonan hendaklah menggunakan BORANG PERMOHONAN JAWATAN KOSONG MyIPO yang boleh diperolehi dengan memuat turun di laman web kami bersama-sama sesalinan sijil-sijil dan gambar berukuran pasport terkini.

Borang permohonan yang telah lengkap diisi hendaklah dihantar dalam sampul surat dan ditulis nama jawatan yang dimohon di sebelah kiri atas sampul surat dan menyerahkan borang tersebut selewat-lewatnya pada 2 April 2021 kepada:

PERBADANAN HARTA INTELEK MALAYSIA
UNIT B-18-1, MENARA UOA BANGSAR
NO. 5 JALAN BANGSAR UTAMA 1
59000 KUALA LUMPUR
(u.p.: Bahagian Sumber Manusia)

Hanya calon-calon yang disenarai pendek sahaja akan dihubungi untuk ditemuduga.

PENTING: Pemohon hendaklah menyertakan Surat Akuan Pengiktirafan Diploma/ Ijazah daripada Kementerian Pengajian Tinggi dan semakan pengiktirafan boleh dibuat di alamat web berikut: (http://www2.mqa.gov.my/esisraf/kelayakan.cfm) atau (https://www2.mqa.gov.my/mqr/).

Jawatan Kosong Pembantu Tadbir (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19

 

Pembantu Tadbir (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19

Jabatan Perkhidmatan Awam (Sabah)

  • Jawatan: Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19
  • [ Tarikh Tutup: 29 Mac 2021 (Isnin) ]
  • Iklan Peluang Kerjaya Dalam Perkhidmatan Awam
  • Klasifikasi Perkhidmatan: Pentadbiran dan Sokongan
  • Kumpulan Perkhidmatan: Pelaksana
  • Kementerian/Jabatan: Pelbagai Kementerian/Jabatan

JADUAL GAJI

  • Gaji Minimum : RM1,352.00
  • Gaji Maksimum : RM4,003.00
  • Kadar Kenaikan Gaji Tahunan : RM100.00


SYARAT LANTIKAN :

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(a) Warganegara Malaysia

(b) Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan

(c) Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan

(d) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan 
(Gaji permulaan pada Gred N19 : RM1,352.00)

(e) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya
(Gaji permulaan pada Gred N19 : RM1,408.40) 

(f) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan pada Gred N19 : RM1,464.80)




DESKRIPSI TUGAS
Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas perkeranian dan operasi di peringkat Kumpulan Pelaksana yang merangkumi aspek perkeranian dan operasi (termasuk, tetapi tidak terhad kepada, tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel, perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan maklumat, pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi).

Jawatan Kosong Pembantu Tadbir (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19

Jawatan Kosong Jabatan Perangkaan Malaysia (PEMBANCI 1000 KEKOSONGAN)

 


Jawatan Kosong : Pembanci (Banci Penduduk & Perumahan Malaysia 2020)

  • Warganegara Malaysia yang menetap di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berkelayakan dipelawa untuk mengisi kekosongan jawatan di Personel MySTEP seperti berikut :

PEMBANCI (1000 KEKOSONGAN)
  1. Tempoh lantikan 17 Mei - 16 Jun 2021
  2. Sijil Pelajaran Malaysia / Setaraf : Kadar upah maksimum (RM1,600.00 - Termasuk potongan PERKESO & KWSP)
  3. Tiada kelayakan SPM / Setaraf : Kadar upah maksimum (RM1,400.00 - Termasuk potongan PERKESO & KWSP)



SYARAT LANTIKAN :
  • Warganegara Malaysia
  • Kelulusan : STPM / Diploma (Jawatan Penyelia)
  • Kelulusan : SPM (Jawatan Pembanci)
  • Umur : 18 tahun ke atas
  • Kriteria : Calon hendaklah familiar dengan kawasan tempatan dan boleh bertutur serta memahami bahasa komuniti setempat.
  • Pengangkutan : Keutamaan kepada calon yang memiliki lesen memandu dan memiliki pengangkutan sendiri khususnya di kawasan luar bandar.
  • Kemahiran mengendalikan aplikasi telefon pintar

TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 30 APRIL 2021

Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris


1. Why do you want to work in this company?

(Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?)

JAWAPAN SALAH: “Because I like to work here. I like this job. I love this industry”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handle any kind of task with minimal supervision.


2. Tell us about yourself/ Introduce yourself 
(Perkenalkan diri anda)



JAWAPAN YANG SALAH: “My name is Carla. I was born in 22 September 1989 in Sarawak. My mother is a housewife and my father is a teacher. I graduated from UITM in 2013. I studied Business Administration. I have never worked before.”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “My name is Carla and I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated. I’m hoping to be given a chance to experience the real world of business”


3. What did you quit your last job? 
(Kenapa anda berhenti kerja anda sebelum ini?)

JAWAPAN SALAH: “I quit because my last job was terrible. The workload was so heavy and the boss was so pushy. My previous boss was nightmare”

PERINGATAN: Majikan yang bakal mengambil anda bekerja ini mungkin bakal menjadi bekas majikan anda juga. Jadi, jangan tunjukkan yang anda suka memburukkan majikan.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.”


4. Where do you see yourself in five years? 
(Apa yang anda lihat di dalam diri anda 5 tahun lagi?)

JAWAPAN SALAH: “Relaxing in Maldives” atau “Being a boss in this company”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field



5. What’s your greatest weakness? 
(Apa kelemahan terbesar anda?)

JAWAPAN YANG SALAH: “I tend to put things to the very last minute.”

PERINGATAN: Jangan hanya beritahu kelemahan anda. Tidak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan anda.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time”

6. What salary are you looking for?

JAWAPAN YANG SALAH: “I hope to get a suitable salary that would be able to support me, living in this economy and in this big city”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience”


7. Why should I hire you?

JAWAPAN YANG SALAH: “Because I’m the best candidate” atau “Because you’re hiring”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “I’m a team player, I work well under pressure, and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.”

Contoh-Contoh Ayat Objektif Resume Mengikut Bidang Kerja


1. Customer Service

  • Passionate, engaging, and attentive customer service specialist trained in conflict resolution and communication. Seeking to leverage interpersonal skills to build customer loyalty for Center Cable System.

  • Dedicated customer service professional with 5 years experience in a fast-paced environment seeking an opportunity in a team-orientated company. Adept at handling a wide range of contact methods while accurately documenting customer issues and providing first class service with every interaction. Track record of quickly acquiring competency in all products and transactions while readily and positively adapting to change.

  • Actively seeking a customer service position where I can optimize my problem-solving and organizational skills to contribute to increased customer satisfaction. Strong multitasking skills and fast learning ability ensure quick contribution to your customer service team.

2. Administration and General Office Job
  • Experienced Administrator with excellent management and organization knowledge and Bachelor’s degree in Business Administration. Interested in the position of Office Administrator, bringing knowledge in database management and office management to handle tactical day-to- day administrative matters.

  • Excellent time management skills with ability to multi-task while working within deadlines and time constraints. Looking to obtain the position of an Office Administrator to apply 5years of administrative experience to efficiently manage office procedures and inventory.

  • Organized and self-motivated individual with leadership experience and ability to work independently. Looking to obtain the position of an Office Administrator at XYZ Inc. Offering experience in Budgeting, HR software and 3years administrative assistant experience.

  • Seeking for the position of an Office Administrator, to utilize my honed skills in Management, strong organization skills, excellent interpersonal relationship skills, and 3years experience working as Admin Officer.
3. Receptionist 
  • Seeking position of receptionist at Charles Books Store, bringing firm education and experience communicating with higher management, supervisors, and peers.

  • To work as a receptionist in Lamar’s, bringing 5 years experience handling sensitive information; possess time management skills, ability to interact effectively with people and work in a clear and concise manner.


4. Accounting/Finance

  • Seeking a position in the accounting field where excellent analytical and technical skills can be utilized to improve the company's profitability.

  • A position in data entry and/or accounting where skills in spreadsheet development and troubleshooting can improve efficiency and enhance profitability.

  • (Student/Entry Level) A position in the field of accounting leading to managerial responsibilities

5. Computer Technology
  • (Student/Entry Level) A Programmer/Analyst position which will provide me with the opportunity to develop skills in software design.

  • Seeking a design engineer position with emphasis on solid modeling.

  • Seeking a position which will allow me to utilize my network administrator skills in a NT/Novell environment interoperating with WAN/LAN connectivity
6. Education
  • Seeking a position as a(n) (English) Teacher at the Secondary School level.

  • To obtain a position as an Elementary School Teacher in which a strong dedication to the total development of children and a high degree of enthusiasm can be fully utilized

7. Human Resources
  • Seeking a Human Resources Management position where my professional experience and education will allow me to make an immediate contribution as an integral part of a progressive company.

  • A position in Personnel or Human Resources Management which will require me to apply my business experience and education to assist the company in the accomplishment of its goals.

  • A position in the Human Resources field where I can utilize proven people-oriented skills to develop and promote a positive work environment

8. Sales / Sales Assistant 
  • (Student/Entry Level) - Sales position where I can utilize my retail sales, cash management, and supervisory skills.

  • (Student/Entry Level) - A position as a sales management trainee. Seeking a sales (manager) position with an organization where I will be able to utilize my ability to stimulate and motivate a productive sales force to maximize the company’s sales objectives.

  • A sales position in which I can make a significant contribution to an employer through an increase in sales volume and profit.

  • To obtain a sales manager position where I can fully utilize my outside sales experience, marketing knowledge, corporate training and sales management skills to increase profits and bolster growth.

  • Seeking a sales position that will utilize my diverse experience to positively impact company profitability.


Resepi Jelly Buah-Buahan Sedap Untuk Minum Petang

Resepi Jelly Buah-Buahan Sedap & Mudah

Bahan-bahan : 
  • 1Bungkus JELLY KRISTAL
  • 400ml Air @ 2 cawan
  • 1sdm gula
  • 2 tin susu cair
  • 1 tin buah
  • Susu pekat secukup rasa
  • Sirap Ros

Cara-Cara Penyediaan :

1. Resepi jelly buah-buahan ni kalau korang guna NUTRI GEL nie lagi sedap tau. Nak buat senang je. Just refer cara-cara masak jelly yang ada kat belakang kotak. 

2. Air 400ml @ 2 cup Air. Masukkan serbuk jelly tadi. Korang jangan buka api gas lagi ya. 

3. Masukkan fruit asid untuk rasa masam. (Ikut saja arahan kat kotak tu). Tapi kalau korang guna brand NUTRI GEL kena tunggu mendidih baru masukkan fruit asid ini. 

4. Masukkan gula untuk rasa manis. Kalau tak suka manis skip saja langkah ini ya hehe. 


6. Kacau sehingga sebati baru hidupkan api sederhana. Kacau sehingga mendidih. Matikan api.

7. Kacau sekali lagi sampai buih tu hilang ya. Tunagkan ke dalam loyang. Sejukkan mengikut suhu bilik. Biar ja macam tu. 


10. Apabila sudah keras, potong-potongkan Jelly tadi bentuk dadu. Bentuklah ikut suka ya. 

11. Masukkan susu cair / susu segar ke dalam bekas berisi jelly. Kacau perlanan. 

12. Masukkan buah yang disukai. Buah laici, nenas dan apa-apa jenis buah. Tuang kesemuanya ke dalam bekas jelly. 


13. Masukkan susu pekat 1 sudu atau secukup rasa. Kalau tak nak letak pun tak apa sebab air buah tu pun dah cukup manis. Kacau sebati dan siap untuk dihidang. Nak sejukkan dulu pun boleh. 


Siap untuk dihidang untuk minum petang. 


Kredit resepi : Lela Lala 


Nasi Goreng Sardin Yang Simple & Sedap Pilihan Keluarga



Bahan-bahan:
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 biji lobak merah (dihiris)
  • 1 sudu besar cili boh
  • 2 biji telur (dipukul)
  • 1 tin sardin (asingkan ikan dari sos tomato)
  • 1 cawan sawi
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa

Cara-cara memasaknya :

1. Dalam kuali yang telah dipanaskan, tumis 1 biji bawang, 1 biji cili merah, 3 ulas bawang putih sehingga wangi.

2. Masukkan 1 biji lobak merah dan gorengkan seketika.

3. Masukkan 1 sudu besar cili boh dan gorengkan seketika.

4. Tolak isi ke tepi kuali dan masukkan 2 biji telur. Hancurkan telur.

5. Masukkan sos tomato sardin. Gaul sehingga sebati.

6. Masukkan 1 cawan sawi dan masak sehingga daun layu.

7. Masukkan ikan sardin dan gaul.

8. Masukkan nasi sejuk dan gaul sehingga rata.

9. Masukkan garam dan lada hitam secukupnya dan gaul sehingga rata. Nasi goreng sardin sudahpun siap untuk dihidang!

Kredit : Seismik Makan

Copyright © 2020 | All Rights Reserved.
Design by Sii Nurul