Responsive Ad Slot

Job For Mandarin Speaking Warehouse Manager



Fang & Pai Industries Sdn Bhd, is under the group of CMM Global (Singapore). We have 42 subsidiaries in 9 countries, and Fang & Pai is one of the top subsidiaries. Fang & Pai is one of the largest RTA furniture manufacturers in Malaysia.

MANDARIN SPEAKING WAREHOUSE MANAGER


General Requirement
  • Age : 26 - 40
  • Spoken Language : English,Bahasa,Mandarin
  • Malaysian Only : Yes

MUST HAVE

Minimum 5 years in warehouse operations
managing a huge number of SKU
  • Excellent understanding of warehouse management procedures
  • Proficient knowledge of inventory and inventory controls
  • Strong Communication skill ability to lead the entire warehouse
  • Know how to manage foreign workers and forklift drivers ensuring smooth operation
  • Experience in WMS and warehouse automation

RESPONSIBILITIES

Overseeing receiving, warehousing and distribution operations.
  • Implementing operational policies and procedures.
  • Implementing and overseeing security operations.
  • Ensuring effective and safe use of warehouse equipment.
  • Ensuring safety of employees.
  • Motivating and disciplining employees.
  • Maintaining documentation and keeping accurate records of warehouse activities.
  • Maintaining awareness and knowledge of condition and location of fleet vehicles.
  • Controls inventory levels by conducting physical counts; reconciling with data storage system
  • Assisting with deliveries where required
Job Condition
  • Industry : Furniture
  • Working Days : Mon - Fri
  • Working Hours : 8.30 am - 5.30 pm
  • Type : Permanent
  • Shift Work : No
  • Probation Period : 3 month
  • Allowances : Discuss during interview
  • Bonus : Discuss during interview
  • Annual Leave : Included
  • Benefits : EPF, SOCSO, EIS

Location : Port Klang
Salary : RM6,000

Klik HERE TO APPLY



Jawatan Kosong Pusat Pendidikan Berterusan Universiti Malaya (UMCCed)


Pusat Pendidikan Berterusan Universiti Malaya (UMCCed) mempelawa Warganegara Malaysia yang mempunyai kelayakan dan pengalaman kerja dalam bidang berkaitan untuk mengisi SEGERA kekosongan jawatan seperti berikut :
  • Jawatan : Eksekutif
  • Taraf Jawatan : Kontrak (Staf Sementara)
  • Tempoh : Tiga (3) bulan
  • Gaji Pokok : RM1,540.00 sebulan

Syarat Lantikan

Calon lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(1) Berumur tidak kurang dari 21 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;

(2) Ijazah sarjana muda daripada institusi-institusi pendidikan tinggi yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan

(3) Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.


Keperluan Tambahan

Kelebihan kepada calon sekiranya —

(1) berkemahiran menggunakan aplikasi Microsoft Office (MS Word dan Excel) serta Google Form untuk pengendalian soal selidik;

(2) mempunyai pengalaman atau kemahiran dalam membuat kajian pasaran;

(3) berkebolehan untuk bekerja dalam pasukan serta di bawah pengawasan yang minima; dan

(4) berkebolehan bertutur dengan fasih dan menulis dengan baik dalam Bahasa Melayu serta Bahasa Inggeris.


Deskripsi Tugas

(1) Membantu mengenal pasti senarai responden yang berkaitan serta menyediakan pengkalan data bagi tujuan kajian pasaran program-program Open and Distance Learning (ODL);

(2) Mengedarkan soal selidik kajian pasaran program-program ODL;

(3) Membuat follow-up terhadap responden kajian pasaran bagi mendapatkan maklum balas;

(4) Mengumpul data kajian pasaran serta membuat analisis terhadap maklum balas yang diperolehi;

(5) Menyediakan laporan kajian pasaran program-program ODL; dan

(6) Menjalankan lain-lain tugas seperti yang diarahkan dari semasa ke semasa.


Prosedur Permohonan

Pemohon hendaklah mengemukakan salinan resume bergambar yang mengandungi kelayakan akademik dan pengalaman kerja serta dokumen-dokumen sokongan yang relevan melalui e-mel kepada career_bpsm@umcced.edu.my


Tarikh Tutup Permohonan : 09 November 2021


(Kami mengucapkan terima kasih kepada semua pemohon yang telah menunjukkan minat dalam organisasi kami. Walau bagaimanapun, hanya pemohon yang disenarai pendek sahaja akan dihubungi untuk sesi temu duga. Kepada pemohon yang tidak menerima sebarang maklum balas selepas enam (6) bulan daripada tarikh tutup permohonan, sila anggap bahawa permohonan anda tidak berjaya).




Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Kerja?

Assalamualaikum semua.

Hari ni nak kongsi sikit pasal kenapa susah sangat nak dapat kerja.

Macam mana dengan pendapat korang? Korang rasa susah kah senang? Aku selalu dengar kawan-kawan aku cakap, dan aku sendiri tak boleh sangkal sebab aku rasa apa yang dorang cakap tu betul.

“Dorang yalah, senang dapat, sebab ada orang dalam… Kita ni…”

Begitulah, keluhan kecil kawan aku tu dan kami pun sama-sama meratapi nasib yang sama. Aduhai..

Sebenarnya, nak cari kerja ni senang, tapi sebab ada beberapa aspek yang kita nak tengok dulu, kena pula kalau kita ni jenis yang agak cerewet.. 

Hmm, kalau macam tu, memang agak susah lah nak dapat kerja yang sesuai. Apapun, itu adalah tajuk untuk perkongsian hari ni. Mari kita tengok satu-satu..
kenapa-susah-cari-kerja

kredit gambar infopelajar2u

Antara sebab anda sukar untuk dapat kerja adalah kerana :

1. Faktor Pemilihan Jawatan Yang Tidak Sesuai 

Tidak kisahlah kerja dalam bidang apapun, sebelum cari kerja pastikan korang betul-betul yakin bahawa jawatan yang ingin dipohon itu sesuai dengan kemampuan, kelayakan dan minat korang. 

Katakan lah korang tengah cari kerja dan ternampak jawatan kosong dalam bidang akaun di satu syarikat berdekatan rumah korang. 

Korang memohon bukan disebabkan korang yakin dengan kemampuan untuk memegang jawatan akaun, ataupun korang ada minat dan mempunyai latar belakang akaun tetapi disebabkan jawatan tersebut mungkin menawarkan gaji yang lumayan dan tempat kerja yang berdekatan dengan rumah korang. 

Sekalipun kerja sebagai tukang sapu, cuci piring ke, atau buruh kasar. Katakan lah korang nak bekerja pula sebagai buruh kasar tetapi korang tak tahan berjemur panas matahari, angkat berat, atau kerja lebih masa. 

Pemilihan jawatan yang tidak sesuai menyebabkan korang sukar untuk dapat kerja. Adapun sekiranya korang dapat jawatan tersebut, korang tidak akan bertahan lama. 

Disebabkan itulah ada ramai sangat golongan yang baru dapat kerja tak sampai seminggu sudah berhenti kerja. Oleh itu carilah kerja yang sesuai dengan kemampuan fizikal atau emosi, kelayakan akademik dan minat korang.

2. Permintaan Gaji Yang Terlalu Tinggi

Faktor gaji juga menyebabkan ramai orang susah untuk dapat kerja kerana permintaan nakkan gaji terlalu tinggi atau sesuai dengan kelayakan akademik. Ada sesetengah syarikat yang menawarkan gaji tidak setimpal dengan kelayakan akademik. 

Bagi individu yang mempunyai banyak pengalaman bekerja wajar untuk meminta gaji yang tinggi. Tetapi bagi individu seperti fresh graduate, lepasan sekolah ataupun individu yang baru mahu bekerja digalakkan untuk tidak demand soal gaji. 

Hal ini demikian kerana kurangnya pengalaman bekerja. Dunia pekerjaan tidak sama seperti zaman ketika belajar. Kadangkala apa yang kita pelajari di sekolah atau universiti tidak seperti apa yang kita akan hadapi di tempat kerja. 

Disebabkan itulah kebanyakkan syarikat lebih mengutamakan pengalaman bekerja selepas melihat kelayakan akademik korang.

3. Kemahiran Komunikasi Lisan dan Bertulis Yang Lemah

Memetik laporan sebuah akhbar tempatan, Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) mengakui gulungan ijazah kini bukan lagi lesen besar untuk menempatkan diri dalam dunia pekerjaan. 

Pengarah Eksekutif MEF, Datuk Shamsuddin Bardan berkata, pelbagai faktor lain khususnya aspek fleksibiliti serta keupayaan komunikasi yang baik turut diberi perhatian penting.

Tegas beliau, pihaknya juga mendapati ada dalam kalangan siswazah kini menghadapi masalah komunikasi yang ketara sama ada secara lisan mahupun bertulis.

Pengarah Urusan Wonderland Primary Sdn Bhd, Leny Adam, berkata ini kerana pihaknya melihat sebilangan graduan dan siswazah hanya ingin bekerja, namun sama sekali tidak ada idea mengenai perjalanan operasi sesebuah syarikat.

“Budak sekarang ramai yang pandai tetapi tidak bermakna mereka pandai bekerja. Kadang-kala mereka tidak datang dengan pakej teknikal iaitu kemahiran, komunikasi atau kebolehan berfikir di luar kotak. Apabila terjun ke dunia pekerjaan. mereka tak boleh buat macam dalam buku.

4. Selalu Tinggalkan Solat, Rezeki Sukar Nak Dekat

Betapa ramai daripada kita yang culas dalam mendirikan solat 5 waktu sehari? Berapa ramai daripada kita yang bangun awal pagi bergegas untuk cari kerja tetapi sangat liat untuk mendirikan solat subuh 2 rakaat?

Kalau kita yakin rezeki di tangan Allah, kenapa kita sanggup tinggalkan perkara WAJIB yang Dia suruh?

Kita bekerja untuk mendapat rezeki. Rezeki itu datangnya dari Allah Taa’la. Rezeki itu Allah yang punya. DIA boleh memberi rezeki kepada sesiapa sahaja yang DIA sukai… yakinlah!

Tapi, sekiranya kita berkira untuk menunaikan kewajipan yang Allah dah tetapkan contohnya solat, maka layakkah kita untuk meminta Allah rezekikan kita dengan itu dan ini?

5. Resume Yang Tidak Up-To-Date

Kalau dah masuk bab Resume, korang MESTI ada resume yang orang kata “mantap weh resume dia!”

Kita kena faham dunia sekarang dah berbeza. Dah ada banyak cara untuk variasikan format resume yang dah berhabuk tu. Kalau korang nak ikut style lama, memang awal-awal dah tunjuk jalan tak kena terima.

Apa yang korang boleh buat? Cuba ubah resume tu jadi yang luar biasa sikit. Banyak applikasi yang boleh kita guna untuk buat resume ni. Tak payah bayar pun, free jer. 

Contohnya, boleh guna applikasi Canva  Dalam ni ada banyak template cantik untuk pastikan resume korang tu nampak “fresh” di mata penemuduga. Contohnya macam kat bawah ni..


6. Kebergantungan Tinggi Pada Internet

Memang tak boleh disangkal dengan adanya Internet ni, hidup pun jadi lebih senang. Yalah, itu ini, kalau ada internet, mesti boleh jalan dah. Contoh macam nak buat business.

Internet ni semua orang guna. Post-post pasal Jawatan Kosong yang ada di Internet tu, bukan korang jer boleh nampak dan bukan korang jer yang boleh apply tau. 

Dah begitu, kita tetap berharap yang kita akan dipanggil untuk temuduga sebaik saja kita apply. Kalau tak kena panggil, mulalah meracau cakap buruk pasal syarikat tu. 

Kita tak tahu yang syarikat tu mungkin dah ambik orang yang lebih layak dari kita..

Dah jadi macam ni, kita mesti cuba alternatif lain. Masa ni, kita akan faham betapa pentingnya connection untuk dapat kerja. 

Cuba luangkan masa sikit, tanya orang-orang yang korang kenal, ibu bapa, kawan-kawan, saudara-mara, sampailah ke jiran pasal nak cari kerja. Tak ada salahnya pun bertanya kan? Siapa tahu, rezeki korang ada kat sana?


7. Tidak Proaktif Semasa Cari Kerja

Dah namanya nak kerja, mesti lah cari betul-betul kan? Job Hunting ni payah kalau kita tak proaktif dan buat macam main-main.

Masa nak cari kerja, korang mesti tingkatkan usaha untuk cari dan apply kerja kosong. Korang boleh mula dengan buat senarai syarikat yang ada kongsikan iklan jawatan kosong. 

Lepas tu cuba tengok kalau kerja tu sesuai dengan bidang korang ataupun tidak. Tapi, kalau korang jenis nak kerja saja tanpa tengok semua tu, lagi luas peluang korang.

Cuba fokus dengan syarikat yang tak tetapkan syarat-syarat minimum. Perasan tak yang syarikat ni kalau post pasal kerja kosong, dorang akan letak sana “yang berpengalaman”.. Ha, kalau ni susah sikit lah terutama bagi fresh graduate.. 

Tapi, janganlah korang terus cuak. Cuba cari lagi, simpan dalam senarai dan try apply dulu. Kalau dah dapat panggilan, apalagi, korang perlu buat persediaan pula untuk pergi temuduga. 

8. Tiada Persediaan Lengkap Untuk Temuduga

Masuk pasal temuduga, banyak sangat yang selalu ambil mudah. Ada yang datang lambat, lepas tu buat selamba. Ada yang dah sampai tempat temuduga, baru perasan dokumen tak lengkap. Alahai..

Temuduga ni penting tau.. Korang dah susah-susah cari dan apply, tapi korang kalah pula time nak pergi temuduga bukan sebab tak layak, tapi sebab perangai sambil lewa. Mesti taknak macam ni kan?

Kalau korang nak buat persedian, cuba korang tengok kat sini Tips & Panduan Berjaya Temuduga Kat sini, korang boleh nampak tips-tips yang berguna untuk pergi temuduga kerja. Kalau korang dah cuba sebaik mungkin, tapi tak dapat juga, jangan sedih.. 

Mungkin ada lagi yang lebih baik untuk anda nanti. Percaya dengan Allah dan juga diri korang sendiri. In Sya Allah, urusan korang akan dimudahkan.

9. Tidak Profesional Semasa Memohon Kerja

Masa memohon kerja ni, cuba jadi professional sikit. Jangan lah nak main-main kalau nak cari kerja ni..

Macam mana nak jadi professional? Benda pertama yang korang nak fokus tu masa nak hantar email dengan syarikat. Alamat email korang tu, kalau boleh cuba guna nama korang sendiri dan jangan guna nama yang pelik-pelik. Begitu juga dengan gambar dekat akaun email korang.

Sebab sekarang ni zaman canggih, syarikat tu boleh buat pemantauan di media sosial korang tau! Sebab tu pentingnya media sosial korang. Kadang-kadang nak dapat kerja pun dari media sosial, jadi cuba sedaya upaya korang untuk kekal professional di mata syarikat yang korang nak apply tu.

10. Abaikan Cara “Di Hujung Jari”

Macam orang selalu cakap, semuanya di hujung jari, korang jer yang perlu usaha sikit. Kita dapat tengok macam-macam platform yang boleh digunakan untuk pencarian kerja ni. Salah satu yang paling terkenal ialah LinkedIn. 

Siapa-siapa yang tak ada akaun LinkedIn ni, cepat-cepat lah buat ya. Kat sini, korang boleh selitkan resume korang, boleh simpan informasi pasal pengalaman kerja dan pasal bidang study korang.

Dengan adanya informasi macam ni kat LinkedIn tu, syarikat boleh tengok dan baca pasal korang. Sebenarnya, Facebook pun ada bahagian untuk job hunting. 

Cuba sedaya upaya guna apa yang ada dan lepas dah apply tu, janganlah duduk tunggu jer.. Cubalah follow up balik dengan diorang, manalah tau dorang terlepas pandang kan?

Kesimpulannya..

Nak cari kerja memang susah, lebih-lebih lagi dengan keadaan dunia sekarang ni.. Tapi, kalau kita sendiri tak nak usaha sedaya upaya, memang sampai bila-bila lah kita tak kerja kan? Semoga sedikit perkongsian ni boleh jadi inspirasi untuk korang supaya tak putus asa dalam job hunting korang. 

Jangan lupa minta dengan Allah semoga dimudahkan urusan mencari kerja. Korang jangan abaikan tanggungjawab korang sebagai hamba Allah tau.. Kalau korang patuh dengan perintah Allah, In Sya Allah, Dia akan tolong korang juga. Semoga job hunting korang berjaya! Sekian.


Cara Menghilangkan Parut Di Muka Dalam Masa Seminggu

Mesti ada antara korang semua yang pernah alami breakout di muka kan? Lepas surut breakout tu, ganti pula dengan kesan parut yang memang susah nak hilangkan. Huhu.. 


Hari ni aku nak kongsikuncullah whitehead ataupun blackhead. Lepas tu, jangkitan bakteria yang juga dipanggil Propionibacterium Acnes akan berlaku dan membiak. 

Ia akan menyebabkan inflamasi ataupun keradangan dan akan mJeran beberapa cara yang korang boleh gunakan untuk hilangkan parut degil di muka dalam masa satu minggu. Sebelum tu, mari kita tengok jenis-jenis parut jerawat dahulu.


Jenis-jenis Parut Jerawat

Oleh sebab itulah, liang pori boleh tersumbat dan akan mawat ni terjadi sebab liang pori di muka tu tersumbat. Selalunya, ia akan bermula dengan pengumpulan sel kulit mati dan minyak yang seterusnya akan berkumpul dalam pori-pori yang keciluncul.


lah jerawat. Dengan adanya jerawat, inflamasi akan terus berlaku sehingga liang pori pecah dan nanah akan wujud di sana. Sebab tu lah jerawat tu ada nanah. 

Antara jenis-jenis parut jerawat :

  • Parut Ice Pick – Parut ni kelihatan seperti lubang kecil di atas permukaan muka. 

  • Parut Box Car – Ia kelihatan seperti tiang kosong dan berlekuk seperti kotak. Parut ni lebih besar dan lebar daripada Ice Pick.

  • Parut Rolling – Nampak seperti berombak atau seperti bukit bukau di atas permukaan kulit.

  • Parut Hypertrophic atau Keloid – Kelihatan seperti kulit timbul dan mempunyai benjolan. Biasanya berwarna gelap dari kulit muka dan akan menyebabkan kegatalan ataupun kesakitan. 

 

Cara Menghilangkan Parut Di Muka Dalam Masa Seminggu

1. Asid Salisilik

Asid ni sangat membantu dalam membersihkan kekotoran dan sel kulit mati yang menyebabkan berlakunya jerawat. 

Dengan asid ini, ia akan mengurangkan bengkak dan kemerahan pada kulit muka selain akan mengecilkan kesan parut. 

Sebelum guna, pastikan korang cuba di kawasan kulit yang kecil dulu ya. ini untuk mengelakkan kesan lain, lebih-lebih lagi kalau kulit korang jenis sensitif!

2. Asid Laktik

Asid Laktik pula berfungsi sebagai bahan pengelupasan yang lembut dan seterusnya dapat menghapuskan sel-sel kulit mati. Asid ini akan mengurangan penampilan parut dan melicinkan tekstur kulit. 

Sama seperti asid salisitik, jangan terus guna di kulit muka. Adalah lebih baik, kalau korang tanya pendapat doktor atau yang lebih berpengetahuan tentang penjagaan muka dahulu sebelum menggunakan dua bahan ini ya!

3. Retinoid

Pernah dengar tentang Retonoid? Retinoid, yang juga dipaggil Retinol, berfungsi untuk mengatasi jerawat, mengangkat sel kulit mati, dan melambatkan penuaan. 

Retinoid ni adalah kandungan bahan aktif turunan daripada Vitamin A, dimana ia banyak ditemukan dalam produk kecantikan atau skincare. 

Bahan ni dapat membantu untuk hilangkan jerawat dalam seminggu, tapi ia akan meningkatkan sensitivity terhadap sinar matahari. Jadi, korang mesti rajin guna sunblock kalau nak guna bahan ni.

4. Alpha Hydoxy Acids (AHA)

Bahan ni pula membantu untuk singkirkan sel-sel kulit mati dan menghalang pori kulit daripada tersumbat. AHA disyorkan oleh pakar dermatologi untuk merawat jerawat dan mengurangkan pembentukan parut. 

Dengan AHA, ia dapat membantu untuk menghasilkan tona kulit yang lebih sekata. Ini kerana asid ni mempunyai tahap yang ringan dimana ia mampu untuk mengikis lapisan luar kulit, dan menghasilkan penampila kulit segar dan baru dibawahnya. 

Selesai tentang penggunaan asid, mari kita tengok pula cara hilangkan kesan parut tanpa guna produk atau bajet yang banyak!

5. Lemon

Lemon ni korang boleh beli dari mana-mana kedai atau supermarket. Tak mahal dan tak susah nak pakai! Hanya perlu belah lemon menjadi dua dan sapukan pada parut dna picit untuk keluarkan jusnya. 

Kalau korang nak tahu, lemon ni seperti peluntur semula jadi dan mempunyai bahan kimia seperti AHA. Ia dapat membantu untuk hilangkan kesan-kesan parut korang.

6. AloeVera

Hanya perlu potong daunnya dan ambil cecair yang keluar. Letak dan sapu sahaja di muka korang. 

Aloevera ni selalu digunakan untuk memulihkan kulit dan menghilangkan parut secara pelahan-lahan. Kalau korang guna, mungkin akan rasa sedikit gatal. Tapi gatal tu akan hilang juga lepas seketika.


7. Madu

Madu juga hangat digunakan dalam penjagaan muka. Selain untuk mengubati bibir kering, ia juga dapat menghilangkan parut jerawat. Korang hanya perlu ambil sesudu madu dan boleh campur dengan satu sudu kecil yogurt asli. 

Masukkan ke dalam peti sejuk dahulu kemudian baru jadikan mask muka. Biarkan mask mad utu semalaman dan cuci muka korang bila korang bangun esok. 

Kalau tak ada yogurt pun tak apa. Korang boleh oles madu ke muka korang sahaja dan urut perlahan-lahan. Lepas dah kering, korang boleh bilas dengan air. 

 

8. Kentang

Kentang ni selain sedap untuk dimakan, ia juga berfungsi untuk menyembuhkan masalah kulit, luka dan parut seperti jerawat, bisul, kudis dan lain-lain. Mudah sahaja caranya. 

Hanya perlu hiris kentang ikut ketebalan yang korang suka dan sapu pada kulit perlahan-lahan. Lepas tu, biarkan kering dahulu baru bilas dengan air bersih. Siap!

 

9. Timun

Timun turut termasuk dalam bahan untuk mencantikkan muka. Timun ni ada banyak khasiat dan zat besi seperti Vitamin A dan C. 

Ia turut mempunyai magnesium ion yang baik untuk kulit. Caranya, kisar timun dan tapis hampasnya. Jadikan hampas tu sebagai mask muka dan biarkan selama 30 minit. Air timun tadi pula, korang boleh masukkan ke dalam botol penyembur dan sembur pada muka selepas korang cuci muka. 

Malas nak kisar-kisar pula? Jangan risau. Korang boleh saja hiris timun tu dan sapukan jusnya pada parut. 

10. Tomato

Tomato ni baik untuk kesihatan badan. Selain tu, ia juga sangat bermanfaat untuk mencantikkan kulit muka korang yang kusam dan mempunyai banyak parut jerawat. 

Korang boleh guna cara seperti timun. Boleh hiris sahaja dan tekap di muka ataupun, hancurkan tomato dan jadikan sebagai mask muka. Biarkan seketika lalu bilas dan lap muka dengan kain bersih. 

Kesimpulannya

Penjagaan muka ni agak rumit juga sebenarnya. Lebih-lebih lagi untuk mereka yang ada kulit sensitif. Tapi, kalau tak dirawat dari awal, mesti akan jadi lebih teruk kan nanti? 

Lebih baik mencegah dari mengubati. Oleh itu, korang pun mesti amalkan pemakanan yang sihat. Elakkan makan makanan yang boleh membangkitkan jerawat. 

Rehat yang cukup juga adalah perlu. Jangan hanya pikir kerja sahaja, penjagaan badan dan muka juga penting tau! 

Kalau ada masa, keluar bersenam dan amalkan gaya hidup sihat. Paling penting, jangan lupa minum air dengan kerap. Air ni sangat penting jadi cuba ambil air mengikut jumlah yang betul setiap hari.

Sekian perkongsian hari ini! Selamat mencuba dan semoga parut korang cepat hilang. 


Lirik Lagu We Are The World - Michael Jackson


WE ARE THE WORLD

There comes a time
When we need a certain call
When the world
Must come together as one

There are people dying
And it's time 
To lend a hand to life
The greatest gift of all

We can't go on
Pretending day by day
That sometime, somewhere
Will soon make a change

We are all a part of
God's great big family
And the truth, you know
Love is all we need

CHORUS:
We are the world
We are the children
We are the ones
Who make a brighter day
So let's start giving

There's a choice we're making
We're saving our own lives
It's time we'll make a better day
Just you and me

Send them your heart
So they'll know
That someone cares
And their lives 
Will be stronger and free

As God has shown us
By turning stone to bread
So we all must lend
A helping hand

CHORUS:
We are the world
We are the children
We are the ones
Who make a brighter day
So let's start giving

There's a choice we're making
We're saving our own lives
It's time we'll make a better day
Just you and me

When you down and out
There seems no hope at all
But if you just believe
There's no way we can fall

Well, well, well, well...
Let us realize
That a change will only come
When we stand together as one

CHORUS:
We are the world
We are the children
We are the ones
Who make a brighter day
So let's start giving

There's a choice we're making
We're saving our own lives
It's time we'll make a better day
Just you and me

We are the world
We are the children
We are the ones
Who make a brighter day
So let's start giving

There's a choice we're making
We're saving our own lives
It's time we'll make a better day
Just you and me

We are the world
We are the children
We are the ones
Who make a brighter day
So let's start giving

There's a choice we're making
We're saving our own lives
It's time we'll make a better day
Just you and me

We are the world
We are the children
We are the ones
Who make a brighter day
So let's start giving

There's a choice we're making
We're saving our own lives
It's time we'll make a better day
Just you and me


10 Kebaikan Cuka Epal Untuk Kesihatan

Assalamualaikum semua! Perkongsian hari ini adalah tentang kebaikan cuka epal ataupun cider apple. Pernah dengar pasal cuka epal? 

Sebelum kita tengok kebaikan yang bahan ni ada, jom kita baca dahulu apa sebenarnya cuka epal ni.


Apa Itu Cuka Epal

Untuk pengetahuan korang, cuka epal ni sebenarnya dibuat daripada cider dan berwarna kuning pucat. 

Rasanya pula hampir sama dengan rasa cuka yang lain, iaitu masam sebab ada asid asetik dan juga asid malik. 

Cuka epal ni telah menjadi satu bahan penting untuk merawat luka-luka tentera semasa Perang Saudara dan Perang Dunia. Hebat kan cuka ni sampai boleh rawat luka?


Kebaikan Cuka Epal Untuk Kesihatan

1, Mengurangkan berat badan

Khasiat paling baik bagi cuka epal ialah ia mampu membantu untuk kurangkan berat badan. Kalau korang sedang berdiet atau sedang ingin melakukan diet, korang bolehlah masukkan bahan ni dalam list diet korang. 

Caranya senang sahaja. Cuma perlu masukan satu sudu cuka epal dalam lebih kurang 250ml air dan minum sebelum makan. 

Cuka epal ni ada asid asetik, dimana ia boleh ganggu keupayaan badan untuk mencerna kanji. Kajian mengatakan bahawa ia dapat tingkatkan rasa kenyang dan menggalakkan penggunaan tenaga.


2. Mengawal paras gula dalam darah

Korang juga boleh mengelak dari menghidap penyakit diabetes dengan cuka epal ni. Bahan ni berupaya untuk kawal paras gula secara semula jadi. 

Ia membantu untuk mengurangkan penghasilan glukosa daripada hati dan meningkatkan penggunaan glokasa oleh sel. 

Cara untuk gunakan bahan ni ada banyak. Salah satunya korang boleh tambah cuka epal ke dalam sos salad ataupun campurkan ke dalam air dan minum sebelum makan.

3. Mempunyai ciri antioksida

Cuka epal ni ada banyak khasiat. Antaraya ialah mempunyai khasiat antioksida yang tinggi. Cuka epal ni kaya dengan sebatian daripada bioaktif seperti asid asetik, catechin, asid gallik, asid kafein dan banyak lagi. 

Dengan ciri ini, ia membantu badan untuk menghapuskan radikal bebas yang boleh menyebabkan korang dapat penyakit.



4. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Cuka epal ni ada satu kandungan yang disebut asid klorogenik, antioksidan yang telah terbukti secara saintifik untuk melindungi seseorang daripada penyakit jantung. 

Kajian mendapati bahawa pengambilan cuka epal ni dapat kurangkan kadar kolesterol dan trigliserida. 

Tapi, lebih disarankan kalau korang yang memang ada penyakit jantung untuk dapatkan dahulu nasihat dari doktor sebelum mengambil cuka epal ni. Ini untuk elakkan cara pemakanan atau pengambilan yang salah.


5. Memutihkan gigi

Siapa yang ada masalah dengan gigi kuning? Huhu. Mungkin korang boleh cuba gunakan cuka epal untuk tampil lebih yakin dengan gigi yang putih. 

Cuka epal ni juga bertindak sebagai ejen pembersih yang boleh menghilangkan bakteria dan kotoran pada gigi korang.

6. Meningkatkan kesihatan rambut

Ada masalah dengan rambut rosak dan kusam? Mungkin korang boleh cuba cuka epal ni daripada terus membazir membeli syampoo baharu setiap kali. 

Cuka epal ni mempunyai asid asetik, dimana ia dapat membuang lebihan bahan yang digunakan seperti kesan minyak rambut atau syampoo. 

Caranya, korang perlu guna 2 kali sebulan. Gunakan selepas syampoo dan tuang satu cawan cuka epal pada rambut. Urut dan bilas selepas beberapa minit. InsyaAllah, rambut dan kulit kepala korang akan nampak sihat dan lembut.


7. Membaiki sistem penghadaman

Cuka epal ni juga ada khasiat pectin dimana ia membantu pertumbuhan bakteria baik di dalam usus. Bakteria baik ni akan beri kesan baik kepada perut yang seterusnya melancarkan pencernaan. Selain itu ia dapat mencegah keradangan pada sistem penghadaman.

8. Mengurangkan kelemumur

Dengan cuka epal, ia membantu untuk menstabilkan pH kulit kepala korang, sekaligus menghalang yis yang menjadi salah satu punca kelumumur. 

Dengan kehadiran asid asetik, ia dapat mengelakkan yis daripada membiak dan berkembang. Korang hanya perlu campur 2 sudu cuka epal dalam gelas dan bilas rambut korang dengan air tersebut.

9. Menguatkan daya tahan semasa bersukan

Sebelum memulakan aktiviti sukan atau aktiviti, korang boleh mengambil cuka epal terlebih dahulu. Ia dapat meningkatkan paras gula dalam darah selain menurunkan paras asid laktik yang berupaya untuk kekalkan ketahanan badan semasa bersenam. Fungsi cuka epal ini hampir sama dengan minuman komersial sukan yang ada di pasaran.

10. Penyembuh cegukan (hiccup)

Seterusnya, cuka epal ini juga berupaya untuk hentikan cegukan! Korang hanya perlu makan satu sudu the gula dengan cuka epal ni. 

Ia dikatakan dapat membangkitkan saraf di dalam tekak dan mulut yang akan bertanggungjawab mengawal reflex cegukan korang. Belum cuba belum tau kan?


Kesimpulan

Jadi, apa pendapat korang tentang khasiat cuka epal ni? Banyak kan? Sebenarnya cuka epal ni ada lagi banyak khasiat. Tapi, sebaik-baiknya, kalau korang memang ada masalah kesihatan, cuba dapatkan nasihat daripada doktor dahulu ya. 

Supaya nanti cara pengambilan korang tu tidak salah dan tidak membawa kepada keburukan untuk kesihatan korang pula.

Baiklah, sampai sini sahaja perkongsian hari ini. Stay safe guys!


Resepi Cheese Tart Nutella Melting by Azlina Ina


Resepi Cheese Tart Nutella Melting by Azlina Ina

Bahan-bahan untuk kulit

  • 250g butter salted
  • 80g gula ising
  • 1 biji telur gred b5
  • 00g tepung gandum cap ros1
  •  sk esen vanila1
  •  sb emolco coklat kalau korg nak buat base kulit warna coklat ya


Cara-Cara Membuatnya 

1. mix pakai senduk je gula,butter dan esen 

2. dah sebati masuk kan telur kacau rata dan masuk tepung sikit2 sampai habis dan boleh membentuk doh kurg atau lebih tepung ikut kelembutan doh korg nak.

3. korg ambik sedikit doh td..masuk kan dalam bekas aluminium mcm gambar di bawah

4. tekan bg rata bawah dan tepi2 dia. Cucuk pakai lidi sate permukaan bawah dia supaya bila kite bakar die xgelembong

5. bakar 160 masa 20 minit..dah siap biar kan die sejuk sekejap sementara sediakan filling nya

Bahan-bahan untuk filling

  • 500g cream cheese suhu bilik
  • 80g gula ising( resepi ni mak kurg kan manis sebab filling nutella tu dah manis)
  • 30g whipping dairy
  • 50g telur kuning( 1 biji) kalau gred A gred b biasa 2 biji
  • tambah 1 sb emolco coklat dan 2 sb nutella  kedalam

mix kan sampai sebati nak plain je boleh sbb nnt akan letak filling juga di dalam ikut korg lah ya

first korg paip sedikit nutella yg korg dah campur minyak sket dan masuk piping beg.

lepas tu baru paip cheese sampai penuh dalam tart td.

bakar 150 suhu 15 mnt

keluakan bia die sejuk

paip kan nutella topping dia  pastikan dah letak sedikit minyak kacau rata baru lorek atas tart td

desert ni mmg sedap😋😋😋😋😋

nnt korg cuba ya dan boleh juga buat jual.cuma leceh sket dan agak remeh😂 kalau rajin boleh la cuba heheh.Skrg berlangsung carnival desert di red houze bakery ya hanya rm12 sahaja🤩🤩🤩

gud luck dan selamat mencuba 

Cara Nak Hilangkan Bau Ketiak

Assalamualaikum semua. 

Korang apa khabar? Aku harap semua baik-baik saja.

Hari ni aku nak kongsi sedikit berkenaan aspek kesihatan dan kebersihan badan, iaitu tentang cara nak hilangkan bau ketiak.


Siapa kat sini yang ada masalah dengan bau ketiak atau badan? Mesti korang rasa insecure sangat kan? Tapi ada juga beberapa individu ni tak berapa peka dengan aspek bau-bau ni. Sehingga boleh buat orang sekeliling rasa tak selesa. 

Nak tegur pun susah. Tapi kalau tak tegur, lagilah susah kan?

Baiklah, aku tak nak buang masa sangat. Aku dah senaraikan beberapa cara yang korang boleh gunakan sekiranya mempunyai masalah dengan bau ketiak. Jom kita lihat satu persatu. 

Cara Nak Hilangkan Bau Ketiak

1. Cuka Epal

Kalau korang hidu bau cuka epal. Baunya memang agak masam. Tapi, bahan ni dipercayai dapat hilangkan bau dari ketiak dengan berkesan. 

Caranya? Korang hanya perlu tuang cuka epal ni ke dalam mangkuk dan gunakan kapas untuk celup ke dalam mangkuk tu. 

Selepas tu, sapu di bahagian ketiak korang. Cuka epal boleh digunakan semasa mandi. Hanya perlu sapu cuka epal tu dan letak kat ketiak korang sahaja. 

Gunakan 2 - 3 minggu sekali untuk lihat kesannya. 

2. Soda Bikarbonat

Kalau rumah korang tak ada cuka epal tu, boleh juga guna soda bikarbonat yang selalu digunakan untuk buat kuih dan kek. 

Korang perlu campur soda bikarbonat ni dengan 1 sudu jus lemon ataupun tepung jagung bersama air terlebih dahulu. 

Lepas tu baru letak di ketiak korang. Tunggu beberapa minit baru korang bilas. Tapi kalau masa tu cuma ada soda je, jangan risau. Korang campur dengan air sahaja pun boleh.

3. Serbuk Sandalwood

Cara menggunakan bahan ni pun sama macam guna soda tu. Hanya perlu campur serbuk ni dengan air, gaulkan sehingga menjadi pes dan letak di ketiak korang. Tunggu sehingga kering lepas tu bilas dengan air bersih. Siap!

4. Sengkuang

Kalau korang nak tau, sengkuang ni adalah sejenis makanan yang berupaya untuk menyejukkan badan selain boleh hilangkan bau ketiak. 

Untuk bahan ni, korang perlu kisar terlebih dahulu sehingga jadi jus dan sapu kat ketiak. Dengar-dengar, ia boleh hilangkan bau ketiak sehingga 10 jam. Belum cuba belum tau kan?

5. Lemon

Lemon ni memang banyak sangat manfaatnya. Salah satunya untuk hilangkan bau ketiak. Caranya sangat senang! Hanya perlu hiris lemon dan sapu kat ketiak korang

Kalau tak nak guna yang hirisan, korang boleh guna perahan lemon ni dan sapu kat ketiak. Sapukan pada ketiak setiap kali selepas mandi.

6. Hydrogen Peroxide

Bahan ni selalu korang jumpa kat peti kecemasan atau first aid kit. Caranya, ambik 1 sudu hydrogen peroxide, simpan kat dalam cawan air dan gaul sampai sebati. 

Celup guna kain atau tuala bersih dan sapu kat ketiak. Kalau tak nak, korang boleh sapu terus jer kat ketiak.

7. Air Mawar

Bahan ni bahan yang korang boleh beli terus kat kedai dan terus guna. Hanya perlu sapu kat ketiak dan tunggu sampai kering. Siap!

8. Batu Kristal

Bahan ni pula sama macam deodorant. Kalau korang tak suka dengan bahan kimia atau yang ada bau kuat, korang boleh beli ni. Batu Kristal ni ada dijual dalam bentuk sabun dan dalam bentuk deodorant biasa. Cara pakai pun sama macam korang pakai deodorant.

9. Bedak Bayi

Siapa suka guna bedak waktu kanak-kanak dulu? Aku sampai sekarang masih guna bedak sebab wangi! Caranya, korang boleh sapu bedak ni di ketiak korang bila korang rasa ketiak tu dah melekit. InsyaAllah, ia akan kurangkan peluh yang keluar selain mewangikan!

10. Tawas

Tawas ni ada dalam bentuk batuan dan serbuk. Caranya, sapukan air pada tawas dan letak kat ketiak. Kalau korang beli jenis serbuk, hanya perlu campur dengan air, dan sapu kat ketiak sahaja.

11.Limau nipis

Belah limau menjadi dua dan sapu kat ketiak. Tunggu sampai kering baru korang pakai baju. Lebih elok kalau guna limau yang dah disejukkan dalam peti sejuk.

Kesimpulannya

Banyak kan cara yang boleh digunakan? Andai memang ada masalah dengan bau ketiak, korang boleh cuba cara yang ada dalam senarai kat atas ini. InsyaAllah, korang boleh kurangkan dan hilangkan bau ketiak yang selama ni menghantui korang.

Kalau bau dah mula kurang, jangan berhenti terus pula. Cuba praktikkan dari masa ke semasa dan pastikan korang jaga pemakanan dan aktiviti harian korang. Sebab semakin banyak korang berpeluh, semakin kuat bau yang dikeluarkan oleh badan dan ketiak korang.

Oleh itu, korang perlu prihatin dengan penjagaan badan korang sendiri. Pastikan korang mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Sebelum pergi kerja dan selepas pulang kerja. Kalau nak mandi lebih dari 2 kali lebih baik.  Lepas dah mandi, baru rasa selesa.

Baiklah, sampai sini saja perkongsian hari ini. Semoga bermanfaat!


Jawatan Kosong Guru Tabika Perpaduan (Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat s29)


Jawatan Kosong Guru Tabika Perpaduan (Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29)

  • Nama Jawatan : Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat
  • Gelaran Jawatan : Guru Tabika Perpaduan
  • Gred Jawatan : S29
  • Kumpulan : Perkhidmatan
  • Taraf Jawatan : Pelaksana (Kontrak)
  • Tempoh Kontrak : Minimum 1 Tahun
  • Agensi : Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional Negeri Pahang
  • Bilangan Kekosongan: Enam ( 6 )
  • Bilangan Calon Simpanan : Tiga Puluh (30)
  • Tempat Kekosongan : Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional Negeri Pahang

JADUAL GAJI GRED S29

  • Jadual Gaji RM 1,493.00 - RM5,672.00
  • Elaun : Imbuhan Tetap Perumahan : RM 300.00
  • Imbuhan Tetap Khidmat Awam : RM 160.00
  • Elaun Bantuan Sara Hidup : RM 200.00 - RM 300.00


SYARAT LANTIKAN

i) Calon-calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut :

a) terdiri daripada Warganegara Malaysia 
b) berumur tidak kurang daripada 20 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan

ii) Calon bagi lantikan hendaklah memiliki DIPLOMA dalam Bidang berkaitan PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

iii) KEUTAMAAN kepada Calon Wanita yang berumur dibawah 40 tahun.


DESKRIPSI TUGAS

i) Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal pentadbiran di Tabika.

ii) Melaksanakan tugasan mengajar, mengurus rekod dokumentasi pengajaran dan pembelajaran kanak-kanak.

iii) Merancang aktiviti pengajaran tahunan, menyiapkan laporan bulanan kelas, mengendalikan semua fail ISO yang digunakan di Tabika.

iv) Membuat penilaian berterusan tentang perkembangan kanak-kanak serta tugas-tugas lain yang diarahkan dari semasa ke semasa.

CARA MEMOHON

  • Permohonan hendaklah dibuat dalam borang permohonan yang boleh didapati di Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Negeri Pahang atau dengan melayari laman web PERPADUAN (BORANG PERMOHONAN JAWATAN)

  • Permohonan daripada pegawai kerajaan yang sedang berkhidmat hendaklah dikemukakan melalui Ketua Jabatan masing-masing mengikut Peraturan 17 bab ‘A’ lantikan dan Kenaikan Pangkat 2005.

  • Borang Permohonan berserta gambar terkini (berukuran passport), salinan kad pengenalan, sijil kelahiran, sijil kelulusan akademik, sijil berhenti sekolah, salinan lesen memandu sebagai dokumen tambahan serta dokumen sokongan yang berkaitan yang telah disahkan oleh Pegawai Kerajaan Gred 41 ke atas atau Penghulu dan Ketua Kampung) dan dihantar ke alamat seperti berikut:
Pengarah
Jabatan Perpaduan Negara & Integrasi Nasional Negeri Pahang Darul Makmur
(Jabatan Perdana Menteri)
Tingat 2, Blok A-B, No. 211,213,217 dan 218
Bangunan Centre Point, Jalan Haji Abdul Rahman
25000 KUANTAN PAHANG



TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 21 OKTOBER 2021


PANGGILAN TEMUDUGA

  • Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan dan memenuhi syarat-syarat seperti yang telah ditetapkan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga. Calon-calon yang tidak dihubungi selepas enam (6) daripada tarikh tutup permohonan hendaklah dianggap tidak berjaya.

  • Segala perbelanjaan menghadiri temuduga adalah tanggungan sendiri dan jabatan tidak akan melayan sebarang tuntutan.

PERTANYAAN

Sebarang pertanyaan bolehlah diajukan kepada talian 09-5161533/ 09-5140040.




Lirik Lagu Heal The World - Michael Jackson


HEAL THE WORLD


" Think about the generations and to say we want to make it better world for our children and children's children. So that they know it's a better world for them, and think if they can make it a better place."


There's a place in your heart
And I know that it is love
And this place could be 
Much better than tomorrow

And if you really try
You'll find there's no need to cry
In this place you'll tell
There's no hurt or sorrow

There's are way to get there
If you care enough for the living
Make a little space
Make a better place

CHORUS:
Heal the world 
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race

There are people dying
If you care enough for the living
Make a better place 
For you and for me

If you want to know why
There's a love that cannot lie
Love is strong
If only cares for joyful giving

If we try we shall see
In this bliss we cannot feel
Fear or dread
We stop existing
And start living

When it feels that always
Love enough for us growing
Make a better world
Make a better world

CHORUS:
Heal the world 
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race

There are people dying
If you care enough for the living
Make a better place 
For you and for me

And the dream 
We would conceived in
With a joyful face
And the world we once believed in
Will shine again in grace

Then why do we keep strangling life
Wound this earth
Crucify it's soul

Though it's plain to see
This world is heavenly
Be God's glow

We could fly so high
Let our spirit never die
In my heart I feel
You are all my brothers

Create a world with no fear
Together we'll cry happy tears
See the nations turn
Their swords into plowshares

We could really get there
If you cared enough for the living
Make a little space
To make a better place

CHORUS:
Heal the world 
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race

There are people dying
If you care enough for the living
Make a better place 
For you and for me

Heal the world 
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race

There are people dying
If you care enough for the living
Make a better place 
For you and for me

Heal the world 
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race

There are people dying
If you care enough for the living
Make a better place 
For you and for me

There are people dying
If you care enough for the living
Make a better place 
For you and for me

There are people dying
If you care enough for the living
Make a better place 
For you and for me

You and for me
( make a better place )

You and for me
( make a better place )

You and for me
( make a better place )

You and for me
( heal the world we live in )

You and for me
( save it for our children )

You and for me
( heal the world we live in )

You and for me
( save it for our children )

You and for me
( heal the world we live in )

You and for me
( save it for our children )

Lirik Lagu Imagine - John Lennon & The Plastic Ono Band



IMAGINE


Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky

Imagine all the people living for today...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing kill or die for
And no religion too

Imagine all the people living life in peace, youuu...

You may say I'm dreamer
But I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man

Imagine all the people sharing all the world, youuu...

You may say I'm dreamer
But I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one


JAWATAN KOSONG TEKUN NASIONAL

Jawatan Kosong Ar Rahnu Tekun Nasional


Lokasi : Cawangan Kelantan, Kuala Nerus, Terengganu & Lembah Klang Kuala Lumpur.



Terbuka kepada semua warganera Malaysia :
  • Berumur 18 tahun - 30 tahun

  • Berkelulusan Minima SPM / STPM / Diploma (wajib kredit Bahasa Melayu)

  • Keutamaan kepada individu yang mempunyai pengalaman bekerja dalam perkhidmatan pelanggan (customer services)

  • Lepasan graduan digalakkan untuk memohon

  • Mempunyai lesen memandu Kelas B2 atau D

  • Boleh bekerjasama secara individu atau berkumpulan

  • Berpenampilan menarik atau kemas

Sila hantarkan permohonan anda ke email resume.arrahnu@tekun.gov.my

Tarikh Tutup Permohonan : 19 Oktober 2021


Sumber : Iklan Penuh Jawatan



Kit Ujian Kendiri COVID-19 (Ujian Air Liur)

ujian air liur di rumah

Kit Ujian Kendiri COVID-19 (Ujian Air Liur)

Selain ujian saringan RT-PCR untuk mengesan jangkitan COVID-19, terdapat satu lagi kaedah pengesanan COVID-19 terbaharu iaitu ujian air liur secara kendiri.

Apakah kelebihan ujian saringan air liur ini dan bagaimanakah untuk melakukannya?

Ujian air liur, lebih pantas dan lebih murah!

Kit Ujian Kendiri COVID-19 atau lebih mudah dikenali dengan nama ujian air liur ini merupakan satu kaedah pengesanan jangkitan COVID-19 yang dijalankan secara kendiri.

Dalam erti kata yang lebih mudah, anda tidak perlu hadir ke klinik dan melakukan ujian saringan yang mungkin mengambil sedikit masa.

Namun, ujian saringan air liur ini tidak sesekali menggantikan fungsi diagnostik real time reverse-transcription polymerase chain reaction atau RT-PCR.

Ujian saringan air liur ini bertujuan untuk mendapatkan status jangkitan dengan lebih pantas, mudah dan murah sebelum melakukan ujian RT-PCR sekiranya disahkan positif COVID-19.


Siapakah yang disarankan untuk ambil ujian air liur ini?

Kit Ujian Kendiri COVID-19 ini boleh digunakan oleh mana-mana individu yang ingin mendapatkan status jangkitan COVID-19 yang terkini.

Selain itu, ia juga disarankan bagi mereka yang mempunyai kontak rapat dengan individu yang telah disahkan positif jangkitan COVID-19.

Kit ini juga amat sesuai digunakan bagi tujuan saringan-saringan lain seperti saringan bagi tujuan rentas negeri, saringan di Pintu Masuk Antarabangsa, saringan prapekerjaan dan lain-lain lagi.

Bagi mereka yang bergejala atau berisiko tinggi, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) amat menggalakkan anda untuk segera menjalani ujian saringan air liur ini dan seterusnya melaporkan hasil ujian menerusi aplikasi MySejahtera.

Ini kerana, pengesanan awal jangkitan melalui penggunaan ujian kendiri boleh membantu diri kita untuk memantau status kesihatan semasa selain mengurangkan kes-kes kematian akibat jangkitan COVID-19 yang tidak disedari.

Untuk memastikan anda mendapat Kit Ujian Kendiri COVID-19 yang berkualiti dan sah, anda mestilah menggunakan kit ujian yang telah mendapat rekomendasi daripada Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA).

Ini kerana, kit ujian yang telah mendapat kelulusan MDA ini telah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak MDA.

Antaranya ialah:
  • Pengeluar kit ujian telah melaporkan bukti prestasi klinikal dan analisis
  • Hasil ujian penilaian daripada fasiliti ujian adalah mengikut kriteria penilaian jawatankuasa yang ditetapkan oleh panel pakar klinikal
  • Mempunyai dokumen-dokumen sokongan untuk kelulusan bersyarat daripada MDA
ujian air liur du rumah

Berikut ialah jenama-jenama kit ujian air liur yang telah mendapat kelulusan daripada pihak MDA (*kemas kini sehingga 16 September 2021).

  • Salixium-COVID-19 Rapid Antigen Rapid Test (Saliva/ Nasal Swab Samples)
  • Gmate® COVID-19 Ag Saliva for Home Use
  • BERIGHT-COVID-19 Antigen Rapid Test Device (Oral Fluid)
  • ALLTest COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)
  • JusChek COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)
  • Longsee 2019-nCoV Ag & Influenza A/B Rapid Co-Detection Kit (Immunochromatography) Home based Use
  • Sichuan Xincheng SARS-CoV-2 Antigen Assay
  • Flowflex™ SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test (Self-testing)
  • STANDARD™ Q COVID-19 Ag Saliva Home Test
  • ProDetect™ COVID-19 Antigen Rapid Self-Test (Saliva)
  • NEWGENE Bioengineering COVID-19 Antigen Detection Kit
  • Lituo COVID-19 Antigen Detection Kit (Colloidal Gold) Self Test Kit
  • GRUENBANKA SARS-CoV-2 Antigen Detection Kit (Colloidal Gold Method)
  • Humasis COVID-19 Ag Home Test (Self-Test)
  • LYHER® Novel Coronavirus (COVID-19) Antigen Test Kit (Colloidal Gold)
  • ALLTEST COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)
  • Beright™ SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test (Nasal Swab) For Self-testing
  • Roche SARS-CoV-2 Antigen Self-Test Nasal

Di manakah saya boleh mendapatkan kit ujian kendiri ini?

Kit ujian saringan air liur ini kini boleh didapati di farmasi-farmasi berdekatan atau fasiliti kesihatan swasta.

Anda tidak perlu berasa risau dengan harganya kerana Kerajaan Malaysia telah menetapkan harga siling bagi kit ujian saringan kendiri ini.

Bagi harga borong, harganya ialah RM16.00 seunit. Manakala bagi jualan runcit, harganya ialah RM19.90 seunit.


Jangan lakukan 5 perkara ini sebelum ujian saringan air liur

Memandangkan kit ujian air liur ini amat sensitif, maka cara atau teknik yang kurang tepat boleh mempengaruhi hasil ujian sehingga menyebabkan keputusan ujian yang tidak tepat.

Oleh itu, untuk memastikan anda mendapat keputusan yang tepat, pastikan anda lakukan lima teknik ini satu jam sebelum menjalani ujian:

  • Jangan memberus gigi atau berkumur dengan menggunakan pencuci mulut.
  • Jangan makan atau minum.
  • Tidak merokok atau menghisap vape.
  • Jangan mengunyah gula-gula getah.
  • Berkumur untuk mengeluarkan sisa makanan dan minuman yang diambil sebelum ini.

Kesimpulan

Perlu diingatkan bahawa, ujian saringan ini hanyalah bertujuan sebagai pengesanan awal sahaja dan ia perlu disahkan dengan lebih tepat melalui ujian RT-PCR.

Ia bukanlah ujian diagnostik utama bagi pengesahan jangkitan COVID-19.

Sekiranya ujian saringan menunjukkan hasil positif, anda perlu melakukan ujian RT-PCR bagi mengesahkan hasil ujian anda.

Jangan lupa untuk laporkan sebarang hasil ujian COVID-19 melalui aplikasi MySejahtera untuk tindakan lanjut pihak KKM.



Copyright © 2020 | All Rights Reserved.
Design by Sii Nurul