Resepi Cheese Tart Nutella Melting by Azlina Ina


Resepi Cheese Tart Nutella Melting by Azlina Ina

Bahan-bahan untuk kulit

  • 250g butter salted
  • 80g gula ising
  • 1 biji telur gred b5
  • 00g tepung gandum cap ros1
  •  sk esen vanila1
  •  sb emolco coklat kalau korg nak buat base kulit warna coklat ya


Cara-Cara Membuatnya 

1. mix pakai senduk je gula,butter dan esen 

2. dah sebati masuk kan telur kacau rata dan masuk tepung sikit2 sampai habis dan boleh membentuk doh kurg atau lebih tepung ikut kelembutan doh korg nak.

3. korg ambik sedikit doh td..masuk kan dalam bekas aluminium mcm gambar di bawah

4. tekan bg rata bawah dan tepi2 dia. Cucuk pakai lidi sate permukaan bawah dia supaya bila kite bakar die xgelembong

5. bakar 160 masa 20 minit..dah siap biar kan die sejuk sekejap sementara sediakan filling nya

Bahan-bahan untuk filling

  • 500g cream cheese suhu bilik
  • 80g gula ising( resepi ni mak kurg kan manis sebab filling nutella tu dah manis)
  • 30g whipping dairy
  • 50g telur kuning( 1 biji) kalau gred A gred b biasa 2 biji
  • tambah 1 sb emolco coklat dan 2 sb nutella  kedalam

mix kan sampai sebati nak plain je boleh sbb nnt akan letak filling juga di dalam ikut korg lah ya

first korg paip sedikit nutella yg korg dah campur minyak sket dan masuk piping beg.

lepas tu baru paip cheese sampai penuh dalam tart td.

bakar 150 suhu 15 mnt

keluakan bia die sejuk

paip kan nutella topping dia  pastikan dah letak sedikit minyak kacau rata baru lorek atas tart td

desert ni mmg sedap😋😋😋😋😋

nnt korg cuba ya dan boleh juga buat jual.cuma leceh sket dan agak remeh😂 kalau rajin boleh la cuba heheh.Skrg berlangsung carnival desert di red houze bakery ya hanya rm12 sahaja🤩🤩🤩

gud luck dan selamat mencuba