ADAKAH HAND SANITIZER BERKESAN MENGHAPUS VIRUS DAN BAKTERIA?


Pada musim COVID-19 ni, semua jenis kedai menyediakan pembersih tangan iaitu hand sanitizer di depan kedai. Malah, kerajaan turut menyarankan rakyat membersihkan tangan sekerap yang boleh apabila berada diluar dan dalam rumah. persoalan yang selalu dikemukakan di media masa adalah, adakah handsanitizer lebih berkesan berbanding sabun?


Untuk menjawab soalan ini, adalah lebih baik kita mengetahui serba sedikit perbandingan mekanisme handsanitizer dan sabun dalam menghapuskan bakteria dan virus.

Hand sanitizer yang baik mengandungi 60-80% alkohol (Bukan minuman!!!) dan selebihnya adalah air (rujukan). Alkohol menghapuskan backteria dan virus dengan melarutkan sel dinding bacteria dan lapisan luar virus seterusnya memecahkan sel dan membunuh bakteria atau virus.


Bacteria atau virus mempunyai sifat melekat pada kulit dan sukar dipisahkan jika hanya menggunakan air. Sabun bertindak memisahkan bukan hanya bakteria atau virus, malah kotoran pada kulit. Menggosok tangan adalah penting untuk meningkatkan keberkesanan sabun untuk mencapai bakteria atau virus pada celah-celah jari atau kuku. Selepas menggunakan sabun, bakteria atau virus yang melekat pada sabun akan dibawa oleh air ketika dibilas. Sekarang tangan bersih daripada bakteria dan virus.


Jika dilihat secara umum, hand sanitizer adalah lebih berkesan berbanding sabun kerana mekanisme alkohol yang mampu membunuh bakteria atau virus secara langsung. hand sanitizer juga boleh digunakan di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja kerana ia selalunya dalam botol kecil yang mudah dibawa dan tidak memerlukan air. Namun, Keberkesanan hand sanitizer akan menurun sekiranya tangan terlalu kotor kerana hand sanitizer tidak mampu membersihkan kotoran degil pada tangan seperti lumpur, minyak dan sebagainya. selain itu, kesan hand sanitizer adalah pendek kerana sifat alcohol yang mudah menyejat (evaporate) pada suhu bilik.

Sabun pula hanya dapat digunakan dengan adanya air dan ianya dipasarkan dalam botol besar dan sukar dibawa didalam saku. walau bagaimanapun, sabun mampu membersihkan kulit bukan sahaja dapi bakteria dan virus, tetapi juga dari kotoran degil.

kesimpulannya, Kedua-dua kaedah adalah sangat penting mengikut kesesuaian masa dan keadaan. pengunaan hand sanitizer adalah sangat berguna semasa ketiadaan air seperti selepas mengisi tangki minyak kereta, selepas meggunakan mesin ATM atau selepas atau selepas membeli barang keperluan.


Manakala sabun, adalah suatu keperluan yang lebih kerap berbanding Hand sanitizer. smua orang perlu mencuci tangan sebelum makan, selepas makan, selepas menggunakan tandas atau ketika tangan terkena kotoran yang kelihatan seperti habuk, lupur atau minyak.

0 Ulasan

Catat Ulasan

Post a Comment (0)

Terbaru Lebih lama